Türk Dili ve Edebiyatı (YL) (TEZLİ) - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 3
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi ALES
Program İçeriği
Tarihçe
Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde Türk Dili ve Edebiyatı Tezli Yüksek Lisans Programı 1993 yılında kurulmuş olup 1994-1995 akademik yılı güz yarıyılından itibaren öğrenci alımına başlanmıştır.
Türk Dili ve Edebiyatı Tezli Yüksek Lisans Programının normal süresi 2 yıl (dört dönem) olup, kadrolu olarak görev yapan iki (2) Profesör, üç (3) Doçent, dört (4) Doktor Öğretim Üyesi ve dört (4) Araştırma Görevlisi olmak üzere 13 öğretim elemanı bulunmaktadır.
Türk Dili ve Edebiyatı Tezli Yüksek Lisans programı; Yeni Türk Dili, Eski Türk Dili, Yeni Türk Edebiyatı, Eski Türk Edebiyatı ve Türk Halk Edebiyatı olmak üzere 5 bilim dalında uzman yetiştirmektedir. Programın öğretim dili Türkçedir.
Program, öğrenciye bilgi üretiminin olduğu bir çevre yaratmakta ve öğrencileri ürettikleri bilgiyi tez, bildiri, makale veya kitap olarak yayınlamak konusunda cesaretlendirmektedir.
Yüksek lisans programı öğrencinin bilgiye, araştırma sonucu ulaşabilmesini ve ulaştığı bilgiyi değerlendirip yorumlayabilmesini sağlamayı ve Türk Dili ve Edebiyatı alanında gereken nitelikleri kazandırmayı amaçlamaktadır.
Lisans mezunlarının Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim dalları bünyesinde bilgilerini derinleştirmek, seçtikleri alanda uzmanlaşmalarını sağlamak ve uzmanlık alanlarında etkili yayınlar hazırlamak temel hedeflerimiz arasında yer almaktadır.

Misyon-Vizyon
Misyon: Bilginin, eğitimin ve öğretimin kamu yararına kullanılmasının sağlanarak geleceği şekillendirecek bilgi üreten ve bu sayede bilim gelişimine, toplum eğitim ve kültürel düzeyinin yükselmesine katkı sağlayan bireyler yetiştirmektir.
Vizyon: Kendi alanında tercih edilme nedeni olan, özgün araştırmalar gerçekleştirebilen, tüm becerilere sahip ve çözüm odaklı olan bilim uzmanları yetiştirmek.

Program Öğretim Amaçları:
PÖA1 Akademik kariyer hedefi kapsamında ulusal ve uluslararası üniversitelerde Türk dili ve edebiyatı alanında lisansüstü çalışmalar
yapacak Türk dili ve edebiyatı uzmanları yetiştirmektir.
PÖA2 Bilimsel bir yaklaşımla yeni nesiller yetiştirmek üzere Türk dili ve edebiyatı alanında devlet okulları ve özel okullar bünyesinde görev
alacak uzman öğretmen yetiştirmektir.
PÖA3 Yurt içi ve yurt dışındaki kurum ve kuruluşlarda (TÖMER, Yunus Emre Enstitüsü, bakanlıklar, elçilikler vb.) Türk dili ve kültürünü
öğretecek ve tanıtacak bireyler yetiştirmektir.
PÖA4 Medya ve iletişim alanında (gazete, dergi, televizyon, yayınevi vb.) profesyonel olarak editör, yazar-şair, eleştirmen vb. statüde
çalışacak uzmanlar yetiştirmektir.
Kazanılan Derece
Yüksek Lisans Derecesi
Kabul Koşulları
Lisans (Lisans) Derecesi diploması, (2) Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Sınavında (ALES) en az 55 puan veya YÖK tarafından tanınan GRE, GMAT vb. . Adaylar, programlara ALES puanları ve lisans derece not ortalamalarından oluşan bileşik puanlarına göre erişim sağlarlar.
Üst Kademeye Geçiş
Yüksek lisans programını başarı ile tamamlayan mezunlar , ALES sınavından geçerli notu almaları , İngilizce dil yetkinliğini sağlamaları koşuluyla gerek kendi alanlarında gerekse çok disiplinli alanlarında doktora programlarına başvurabilir ve sınavda başarılı olmaları halinde kabul edilirler.
Mezuniyet Koşulları
Bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç olmak üzere, Türk Dili ve Edebiyatı Tezli Yüksek Lisans programının normal tamamlama süresi en az iki yarıyıl ders ve en az iki yarıyıl tez çalışması olmak üzere dört yarıyıldır. Mezuniyete hak kazanabilmek için öğrenci 60 AKTS’lik ders (7 ders ve Seminer) ile 60 AKTS’lik tez yazımı olarak toplam 120 AKTS’yi tamamlaması gerekir.
Programda öğrencinin başarılı sayılabilmesi için, aldığı tüm derslerden CC veya bunun üzerinde bir not alması ve seminer, uzmanlık alan, tez hazırlık çalışması ve tez çalışması derslerinden YT (yeterli) notu alması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,50 olması gerekmektedir.
Türk Dili ve Edebiyatı Tezli Yüksek Lisans programındaki öğrenci, tezini Afyon Kocatepe Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği'ne ve Senatonun belirlediği yazım kurallarına uygun bir biçimde hazırlaması ve jüri önünde sözlü olarak savunması zorunludur.
Mezun İstihdam Olanakları
Üniversitelerde, Araştırma Kurumlarında Araştırıcı ve Öğretim Üyesi olarak, Orta Dereceli Eğitim Kurumlarında Öğretmen olarak çalışabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri ile derslere ait başarı değerlendirmesinde dikkate alınacak olan kriterler (ara sınav, ödev, final sınavı, vb) ve bunlara ait oranlar, ilgili öğretim elemanı tarafından hazırlanan ve Ders Bilgi Paketi'nde yer alan “Değerlendirme Sistemi”nde tanımlanmıştır. Ara sınav ve final sınavları, Üniversite tarafından ilan edilen tarihlerde yapılır. Öğrencilerin dönem sonu başarı notları, ara sınav, final sınavı notları ile dönem içerisinde yürüttükleri çalışmalar ve derse devam kurallarına göre dersten sorumlu olan öğretim elemanı tarafından verilir. Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak Afyon Kocatepe Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği maddeleri uygulanır.



https://obs.aku.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=623