Matematik Eğitimi (YL) (TEZSİZ) (İÖ) - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 1
Azami Süresi (Yıl) 1,50
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi ALES EA
Program İçeriği

Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Anabilim Dalı çatısı altında açılan Matematik Eğitimi Yüksek Lisans (Tezsiz İkinci Öğretim) Programına ilk olarak 2022-2023 Eğitim-Öğretim yılı güz döneminde tezsiz yüksek lisans öğrencisi alınmaya başlanmıştır. 2022-2023 Eğitim-Öğretim yılı güz döneminde 22 öğrenci tezsiz yüksek lisans programına kabul edilmiş olup güz veya bahar dönemlerinde halen öğrenci kabulüne devam edilmektedir.



I. Yarıyılda Bilimsel Araştırma Yöntemleri, Yönlendirilmiş Çalışma gibi zorunlu derslerin yanında beş tane seçmeli dersin alınması gerekir. II. Yarıyılda ise Yönlendirilmiş Çalışma ve Dönem Projesi gibi zorunlu derslerin yanında beş tane seçmeli dersin alınması gerekir. İkinci yarıyılın sonunda dönem projesinin Anabilim Dalı Kurul kararı ile onaylanarak Enstitüye iletilmesi gerekir. Tezsiz Yüksek Lisans Programının normal süresi 2 yarıyıl olup azami süre 3 yarıyıldır.


Program Başkanı
Prof. Dr. Murat PEKER
Tarihçe
Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Anabilim Dalı çatısı altında açılan Matematik Eğitimi Yüksek Lisans (Tezsiz İkinci Öğretim) Programına ilk olarak 2022-2023 Eğitim-Öğretim yılı güz döneminde tezsiz yüksek lisans öğrencisi alınmaya başlanmıştır. 2022-2023 Eğitim-Öğretim yılı güz döneminde 22 öğrenci tezsiz yüksek lisans programına kabul edilmiş olup güz veya bahar dönemlerinde halen öğrenci kabulüne devam edilmektedir.
Kazanılan Derece
Programı başarıyla tamamlayan mezunlara Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Anabilim Dalı Matematik Eğitimi Yüksek Lisans (Tezsiz İkinci Öğretim) diploması verilir.
Kabul Koşulları
İlköğretim Matematik Öğretmenliği, Matematik Öğretmenliği veya Matematik Lisans Programı Mezunu Olmak ya da Matematik Öğretmenliği yapıyor olmak
Üst Kademeye Geçiş
Tezsiz Yüksek Lisans programlarına ait diploma ile doktora programlarına başvuru yapılamamaktadır.
Mezuniyet Koşulları
Öğrencinin toplam 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla, en az 10 ders, dönem projesi ve yönlendirilmiş çalışma derslerini başarmış olması ve aldığı tüm derslerden aldığı tüm derslerden CC veya bunun üzerinde bir not alması ve dönem projesinden ve yönlendirilmiş çalışma derslerinden YT (yeterli) notu alması gerekir.
Mezun İstihdam Olanakları
Mezunlar, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı devlet okullarında Öğretmenlik Meslek Kanunu kapsamında gerekli şartları sağlamaları durumunda uzman öğretmenliğe başvurabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrenciler her yarıyılda, ara sınav, sunum, proje, seminer, kısa sınav, ödev, laboratuvar veya benzeri yarıyıl içi çalışmaları ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Bir dersin yarıyıl içi çalışma ve sınavının belirli yüzdesi ve yarıyıl sonu sınavının belirli yüzdesi toplamı derse ilişkin başarı notunu belirler. Yarıyıl içi çalışmalar ve yarıyıl sonu sınavı notları 100 puan üzerinden değerlendirilir. Ara sınav ve yarıyıl sonu sınav notlarının ders başarı puanının hesaplanmasında esas alınacak katkı oranları, dersi veren öğretim üyesi tarafından Enstitüye ilgili yarıyıl başlarında yazılı olarak bildirilir. Öğrencilerin teorik derslere % 70, uygulamalı derslere % 80’den az olmamak şartı ile devamları zorunludur. Bu şartlardan herhangi birini sağlamayan öğrenciler yarıyıl sonu sınavlarına giremezler.
Öğrencinin bir dersten başarı notu, dersi veren öğretim üyesi tarafından belirlenir ve harf notu olarak takdir edilir. Bu amaçla bağıl değerlendirme ve mutlak değerlendirme yöntemlerinden istatistiksel ölçütlere göre uygun olan yöntem kullanılır. Başarı notlarının ifade ettikleri başarı dereceleri ve katsayıları aşağıdaki tabloda gösterilmiştir:

HARF NOTU KATSAYI YÜZDELİK DEĞER
AA 4.00 90 – 100
BA 3.50 85 – 89
BB 3.00 75 – 84
CB 2.50 70 – 74
CC 2.00 65 – 69
DC 1.50 50 – 64
FF ve DZ 0.00 49 ve altı

Diğer harf notları aşağıdaki gibidir:

YT (yeterli): Not ortalamalarına katılmayan ders, seminer, uzmanlık alan dersi, proje, tez çalışmaları ve benzeri çalışmalarda başarılı olduğunu gösterir.
YZ (yetersiz): Not ortalamalarına katılmayan ders, seminer, uzmanlık alan dersi, proje, tez çalışmaları gibi çalışmalarda başarısız olduğunu gösterir.
DZ (devamsız): Kredili derslerde devam koşulunu sağlamayan öğrencilere verilir ve başarı ortalamasına katılır.

Daha detaylı bilgi için 09.01.2022 tarih ve 31714 sayılı Resmi Gazetede yer alan Afyon Kocatepe Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği'nde yer alan kabul ve kayıt ile ilgili hususlara bakılabilir. https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2022/01/20220109-1.htm



https://obs.aku.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=422430