İnşaat Teknolojisi - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 25
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği

Programın Amacı ve Önemi



    İnşaat sektöründe uygulama becerisi olan ve gelişen teknolojiye uyum sağlayan teknik eleman yetiştirmektir. Teknik ve uygulamalı eğitim sonucunda öğrencilerden hedeflediğimiz; Proje yapım ve kontrol çalışmalarında teknik bilgi ve becerileri ile inşaat mühendisine yardımcı olan, yapılara ait mimari ve statik projelerin hazırlanmasında gerekli çizimleri hem el hem de bilgisayar ortamında çizebilen, inşaat sahasının topografik yapısını çıkarıp değerlendirecek düzeyde ölçüm aletlerini kullanabilen, metraj ve keşif işlemlerini yapan ve hak edişleri düzenleyebilen, şantiye iş planlarını yapabilen, yapı malzemelerine yönelik deneyler yapabilen, meslekle ilgili kalite kontrol ve standartlara hakim mesleki paket programlarını kullanabilen, şantiye ve işletme yönetimini bilen bir inşaat teknikeri yetiştirmek.


Bölüm Başkanı
Dr. Öğr. Üyesi Riyad ŞİHAB
Tarihçe
İnşaat Teknolojisi Programı; Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Eğitim – Öğretim Dairesi Başkanlığı’nın 18.12.2020 tarihli ve E.81329 sayılı yazısı ile programının açılması uygun görülmüş, Afyon Kocatepe Üniversitesi Dazkırı Meslek Yüksekokulu bünyesinde 2021-2022 öğretim yılında eğitime başlamıştır. Programda eğitim, Dazkırı ilçe merkezinde Dazkırı Meslek Yüksekokulu bünyesinde devam etmektedir.

Bölümümüz, mesleki eğitim ve uygulama ağırlıklı olup,özellikle inşaat sektörünün kalifiye teknik personel ihtiyacını karşılamak ve mezunlarına bu alanda istihdama yönelik temel düzeyde bilgi,pratik uygulama ve kontrol yeterlilikleri kazandırmak için açılmış Türkçe eğitim veren bir ön lisans programıdır.

İnşaat sektörünün, yapım, işletim ve bakım kademelerinde ihtiyaç duyduğu nitelikli ara eleman (mühendis ve işçi arasındaki teknik personel) ihtiyacını karşılamak amacıyla iki yıllık eğitim veren bir programdır. Mezunlarımız proje okuyabilme, hazırlayabilme ve yerinde uygulayabilme becerilerini kazanırlar, kendi iş yerini açıp, çalıştırabilecek niteliklere sahip olup, örgün öğretimde eğitim veren dört yarıyıllık bir Mmeslek Yüksekokulu programıdır.

Kazanılan Derece
1-Yapıya ait edindiği bilgileri şantiye ve büro ortamına uygulayabilme,
2-Yapı ve ilgili alanlarda çıkan ve olası problemleri tanımlama, modelleme ve çözebilme,
3-Tanımlanmış bir hedef doğrultusunda var olan problem sürecini çözümleme ve tasarlayabilme,
4-Verilerin çözümlenmesi, yorumlanması ve yorumlamayı diğer verilere uygulayabilme,
5-Yapı uygulamaları için gerekli çağdaş teknikleri kullanabilme,
6-Disiplin içi ve disiplinler arası takım çalışmasını yapabilme,
7-Bağımsız davranma, inisiyatif kullanma ve yaratıcı olabilme,
8-Bilim, teknoloji ve çağdaş konular hakkındaki gelişmeleri izleyerek kendini geliştirebilme,
9-Bireysel çalışma becerisi ve bağımsız karar verebilme yeteneğine sahip olarak fikirlerini sözlü ve yazılı, açık ve öz bir şekilde ifade ederek iletişim kurabilme,
10-Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olabilme,
11-Kalite konularında bilinç sahibi olabilme,
12-Ulusal ve Uluslararası çağdaş sorunları izleyebilme,
13-Çevre konularına duyarlı ve sosyal ilişkilerde tutarlı olabilme
Kabul Koşulları
(1) Lise Diploması, (2) Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen, ülke çapında merkezi bir öğrenci seçme ve yerleştirme sınavı ile yerleştirme. Adaylar, merkezi sınav puanları ve lise genel not ortalamalarından oluşan bileşik puanlarına göre programlara erişim sağlarlar.
Üst Kademeye Geçiş
Dikey Geçiş Yapılabilecek Bölümler

İnşaat Mühendisliği
Mimarlık
Mezuniyet Koşulları
Bir öğrencinin 2 yıl (4 yarıyıldan) oluşan eğitim süresi sonunda İnşaat Teknolojisi Programından mezun olabilmesi için aşağıdaki koşulları karşılaması gerekmektedir:

– Ders planındaki 120 AKTS (Avrupa Kredi Transfer Sistemi) kredisine sahip olan tüm dersleri başarması,

– 4.00 üzerinden en az 2.00 genel not ortalamasına sahip olması,

– 30 iş günü (120 AKTS kredisi) boyunca yaz stajının tamamlanması gerekir.
Mezun İstihdam Olanakları
Mezunlar, İnşaat Teknolojisi Uygulama Yönetmeliği’ne uygun olarak , mimar ve mühendislerin sevk ve idaresi altında, hazırlanan projelerin mevzuata uygunluğunu, detay ve hesapların doğruluğunu ve yapıların kontrolünü denetleyen özel kontrol firmalarında, özel mimarlık ve mühendislik bürolarında, inşaat laboratuvarlarında, hazır beton tesislerinde, belediyelerde, kamu kurumlarında görev alabilirler. Bunların yanı sıra, her türlü inşaatta yapı denetçiliği, şantiye şefi yardımcılığı ve sürve yanlık yapmaya yetkilidirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli "Ders Öğretim Planı”nda ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır. Dazkırı Meslek Yüksekokulunda öğrenim gören öğrenciler, bazı derslerden belirli yönetmelikler çerçevesinde muaf olabilirler. Başka bir kurumda alınan dersin içeriğinin, DMYO' da verilen dersin içeriğine uygun olması ve ilgili yüksekokul müdürlüğü tarafından onaylanması durumunda, öğrenci bu dersten muaf tutulabilir. Ayrıca "Bilgi ve İletişim Teknolojisi" ve " Yabancı Dil" dersi için her akademik yıl başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Başarılı olanlar "Bilgi ve İletişim Teknolojisi I" ve " Bilgi ve İletişim Teknolojisi II" , "Yabancı Dil-I" ve "Yabancı Dil- II, derslerinden muaf olurlar.



https://obs.aku.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=422331