Bilgisayar Mühendisliği - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı 75
Staj Durumu Var
Mezuniyet Unvanı Mühendis
ÖSYM Tipi SAY
Program İçeriği

Afyon Kocatepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği lisans programı özellikle yapay zeka, yazılım, donanım ve bilgisayar bilimleri yoğunlaşan ve dört yıllık eğitim sonunda "Bilgisayar Mühendisi" ünvanıyla mezun veren bir programdır. 


Bölüm Başkanı
Doç. Dr. GÜR EMRE GÜRAKSIN
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Dr. Öğr. Üyesi ÖZKAN ASLAN
BEK Üyeleri
Dr. Öğr. Üyesi NAİM KARASEKRETER
Tarihçe
Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörlüğü'nün 05/03/2002 tarihli Yürütme Kurulu Toplantısında, 2547 sayılı Kanun'un 22880 sayılı Kanun'la değişik 7/d-2 maddesi uyarınca Bilgisayar Mühendisliği Kuramsal Temelleri, Bilgisayar Yazılımı, Bilgisayar Donanımı ve Kontrol ve Kumanda Sistemleri olmak üzere 4 Anabilim Dalı ile kurulmuştur.
28/04/2021 tarihli Yükseköğretim Genel Kurul Toplantısı'nda, 2547 sayılı Kanun'un 22880 sayılı Kanun'la değişik 7/h maddesi uyarınca 60 Öğrenci ile öğrenci alımı uygun görülmüştür.
14/07/2021 tarihli Yükseköğretim Genel Kurul Toplantısı'nda, 2547 sayılı Kanun'un 22880 sayılı Kanun'la değişik 7/d-2 maddesi uyarınca Anabilim Dalları Bilgisayar Yazılımı, Bilgisayar Donanımı, Bilgisayar Bilimleri ve Yapay Zeka olarak güncellenmiştir.
Eğitim-Öğretime devam etmektedir.
Kazanılan Derece
Bilgisayar Mühendisi, Lisans Derecesi
Kabul Koşulları
(1) Lise Diploması, (2) Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen, ülke çapında merkezi bir öğrenci seçme ve yerleştirme sınavı ile yerleştirme. Adaylar, merkezi sınav puanları ve lise genel not ortalamalarından oluşan bileşik puanlarına göre programlara erişim sağlarlar.
Üst Kademeye Geçiş
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan öğrenciler, ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla kendi alanlarında veya ilgili alanlarda Yüksek Lisans programlarında öğrenim görebilirler.
Mezuniyet Koşulları
Mezuniyet koşulları Afyon Kocatepe Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde verilmiştir.
Mezun İstihdam Olanakları
Bilgisayar Mühendislerinin iş alanları oldukça geniştir. Günümüzde bilgisayarların ve bilgisayar sistemlerinin kullanım alanları oldukça geniştir. İş dünyasının hemen her sektöründe, eğlence dünyasında, telekomünikasyon dünyasında ve çeşitli diğer alanlarda bilgisayar sistemleri aktif olarak kullanılmaktadır. Bu bilgisayar sistemlerinin etkin üretilmesi, test edilmesi ve kullanılması için birçok alanda bilgisayar mühendislerine ihtiyaç duyulmaktadır.
Bilgisayar Mühendisleri, yazılım ve donanım çözümlerinin kullanıldığı çeşitli kuruluşlarda da çalışabilirler. Eğitim, endüstri, ticaret, finans, hizmet, danışmanlık, kamu gibi çeşitli alanlardaki kurum ve kuruluşlarda bilgisayar mühendisleri, yazılım ve donanım çözümlerinin geliştirilmesi, etkin kullanılması, ihtiyaçlara uyarlanması ve yönetilmesi üzerine, farklı disiplinlerden oluşan takımlar içinde çalışabilirler.
Popüler kültür ve eğlence dünyasında bilgisayar destekli sistemlerin aktif olarak kullanılıyor olması, bilgisayar mühendisleri için renkli kariyer olanakları yaratmaktadır. Bilgisayar oyunları, web tabanlı uygulamalar ve mobil uygulamaların geliştirilmesinde bilgisayar mühendisleri aktif olarak rol almaktadır. Bu tür ürünlerin geliştirildiği ünlü sosyal medya ve oyun geliştirme şirketlerinde çalışabilmenin yanı sıra, bilgisayar mühendisleri düşük bir maliyet ile bu konularda kendi girişimlerini de başlatabilmektedirler.
• Bilgisayar Mühendisliği Bölümü mezunları, Bilgisayar Mühendisliği temel alanı yanında bilgi sistemleri, bilişim teknolojileri, bilgisayar bilimleri alanlarında;
• Bilgisayar Mühendisliği ile ilgili eğitim ve öğretim kuruluşlarında akademik eleman olarak,
• Planlama ve Analiz: iş analisti, sistem analisti
• Tasarım: yazılım tasarım uzmanı, yazılım modelleme uzmanı
• Geliştirme: yazılım mimarı, proje yöneticisi
• Test-Kalite Güvence: yazılım kalite uzmanı- test mühendisi, test yöneticisi
• Veri ve Veri tabanı yönetimi: veri yöneticisi, veri analisti, veri modelleme uzmanı, veri madencisi, veri tabanı yöneticisi, veri tabanı mimarı
• Bilişim Güvenliği: bilişim güvenliği uzmanı, ağ ve internet güvenlik uzmanı, güvenlik danışmanı, bilgi güvenliği analisti, adli bilişim uzmanı, sızma test uzmanı
• Ağ yönetimi: ağ analisti ve tasarımcısı, ağ yöneticisi, ağ mühendisi, ağ destek uzmanı
• Web-İnternet: içerik yöneticisi, web tasarımcısı, web geliştiricisi,
• Çoklu Ortam: 2D/3D grafik uzmanı, multimedya tasarımcısı, eğitim tasarımcısı
• Bilgisayar Mühendisliği ve birçok disiplinler arası Ar-Ge projelerinde araştırmacı
• Yapay Zekalı sistemlerin geliştirilmesinde
• Bilgisayar Mühendisliği konularında serbest olarak da çalışabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Sınavlar ve Ölçme Değerlendirme Kriterleri Afyon Kocatepe Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde verilmiştir.



https://obs.aku.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=422330