Makine Resim ve Konstrüksiyonu - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 30
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği
Bölüm Başkanı
Dr. Öğr. Üyesi İsmail YILDIZ
Tarihçe
AKÜ İscehisar Meslek Yüksekokulu 1994-1995 yılında, Mermer Teknolojisi, Taş İşletmeciliği ve Makine programlarında faaliyetine başlamıştır. Meslek Yüksekokulumuzda 2012-2013 öğretim yılı itibari ile İş Makineleri Operatörlüğü Programı, Mermer Teknolojisi ve Makine Resim ve Konstrüksiyonu Programı olmak üzere 3 aktif programla eğitim-öğretim faaliyetlerine devam etmektedir.
Kazanılan Derece
Makine resim ve konstrüksiyonu programından mezun olanlara "Makine Resim ve Konstrüksiyonu Teknikeri" ünvanı verilir. Makine Resim ve Konstrüksiyonu Teknikerleri kamu ve özel sektör fabrikalarında teknik bürolarında, üretim atölyelerinde veya kalite kontrol ünitelerinde formen atölye şefi, ustabaşı vb. pozisyonlarda görev alırlar. Teknik büroda çalışanlar, endüstri meslek lisesi mezunları ile makine mühendisleri arasındaki köprüyü oluştururlar. Makine-resim-konstrüksiyon teknikeri, çizim tekniklerini iyi bildiği için teknik ressamın, tasarım ve mühendislik konularında bilgi sahibi olduğu için de mühendisin dilinden anlayan bir ara elemandır.
Kabul Koşulları
(1) Lise Diploması, (2) Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen, ülke çapında merkezi bir öğrenci seçme ve yerleştirme sınavı ile yerleştirme. Adaylar, merkezi sınav puanları ve lise genel not ortalamalarından oluşan bileşik puanlarına göre programlara erişim sağlarlar.
Üst Kademeye Geçiş
Makine Programından mezun / mezun durumda olan öğrenciler dikey geçiş yapmak için ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girebilirler. Başarılı oldukları takdirde, belirlenen kontenjanlar dahilinde ön lisans mezuniyet alanlarına göre dikey geçiş yapabilecekleri lisans programları aşağıda verilmiştir:

– Gemi İnşaatı Mühendisliği

– Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği

– Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği

– Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği

– Endüstri Mühendisliği

– Enerji Sistemleri Mühendisliği

– İmalat Mühendisliği

– Makine Mühendisliği

– Makine ve İmalat Mühendisliği

– Malzeme Bilimi ve Mühendisliği

– Malzeme Mühendisliği

– Metalürji ve Malzeme Mühendisliği

– Otomotiv Mühendisliği

– Tarım Makineleri
Mezuniyet Koşulları
Yüksekokulda Eğitim-Öğretim faaliyetleri 2 yıl sürelidir. 4 dönem boyunca toplam 120 AKTS alan bir öğrenci programdan mezun olabilmektedir. Bu kredi içerisinde 8 AKTS'lik stajda yer almaktadır.
Mezun İstihdam Olanakları
Kamu ve özel sektör işletmelerde teknik eleman olarak çalıştırılabilir.
Üretim departmanlarında üretimi gerçekleştirebilir ve üretilen ürünün kalite kontrolünü yapabilir.
Büyük ve orta ölçekli işletmelerde endüstriyel tasarımcı olarak istihdam edilebilir.
Üretim alanlarında malzeme satın alma işlerini yürütebilir.
Ölçme ve Değerlendirme
Başarı ölçme ve değerlendirme yöntemleri Afyon Kocatepe Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği esaslarına göre değerlendirilmektedir. Öğrenci başarısını ifade eden notların sayısal değerleri ve onlara karşılık gelen harf notları ile başarıyı tanımlayan özel koşullar Yönetmelik çerçevesinde tanımlıdır. İlgili yönetmelik https://kms.kaysis.gov.tr/Home/Goster/40519 adresinde yer almaktadır.



https://obs.aku.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=422205