İç Mekan Tasarımı - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 40
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği

Mekân kavramı; 1970'lerde tasarımsal prensipler çerçevesi içinde insani boyutunu da kapsayan kavram olarak ortaya çıkmıştır. Tarihi sağlam köklerle bağlı olan “Mekân” kavramı değişik kültürlerde ve coğrafyalarda; renkleriyle dokusuyla ve biçimiyle insanın farklı bir boyutta tasavvur edilmiş halidir. Mimar Kemalettin Bey “Taşa, gönülden bir şey koymazsan heykel olmaz, yapıya tarihin içinden bakmazsan eser olmaz.” sözleriyle mekanın anlamsal değerinin aslında çok derin bağlarla sanatsal bir bakış açışıyla nasıl değerlendirmemiz gerektiğine değinmiştir.

Her yapı, iç mekan tasarımcısının çalışma alanıdır. Doğduğumuz andan itibaren hayatımızı deneyimlediğimiz yaşam alanları bizde izler bırakır. Algılarımızla oluşan izler, mekânlarda yaşadığımız duygularla; mekanın akustiği, rengi, kokusu, şekliyle bir bütün olarak bizde yer algısını oluşturur. İç mimari terimi, “bütün mimari barınaktır; bütün harika, mimari insanları içeren kucaklayan yücelten ya da ilgi uyandıran mekanların tasarımıdır” Philip Johnson mimari içinde mekânı bu sözlerle tanımlamıştır. İç mekan tasarımcısı, çevre içinde konumlanan mekanı bir sanatçı gibi tasvir eder ve mekan tasarımını estetik, malzeme, renk, ışık açısından bir bütün olarak ele alır ve mekânı duyu organlarımız ile algılamamıza sunar. Sanatı ve tasarımı içinde barındıran iç mekânı tasarımı aslında geçmişte oluşumuna başlayıp günümüzde de vazgeçilmez bir tasarlama alanı olgusuna dönüşmüştür. İç mekan tasarımcısı, mekânı her alanıyla ele alarak farklı sitillerde, bireysel beğeniye ve ihtiyaçlara cevap verecek şekilde tasarlar.

Bölüm Başkanı
Öğr. Grv. ABDİ ATILGAN
Tarihçe
Programa, 2018 yılında normal öğretim olarak öğrenci alınmaya başlanmıştır. 2020 yılında programın ikinci öğretimi açılmış olup; hali hazırda Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından toplam 80 öğrenci kontenjanı (NÖ: 40, İÖ: 40) verilmektedir.
Kazanılan Derece
İç Mekân Tasarımı programını başarı ile tamamlayanlara önlisans diploması ile “İç Mekân Tasarımı Teknikeri” unvanı verilmektedir.
Kabul Koşulları
(1) Lise Diploması, (2) Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen, ülke çapında merkezi bir öğrenci seçme ve yerleştirme sınavı ile yerleştirme. Adaylar, merkezi sınav puanları ve lise genel not ortalamalarından oluşan bileşik puanlarına göre programlara erişim sağlarlar.
Üst Kademeye Geçiş
“İç Mekân Tasarımı” ön lisans programını başarı ile bitirenler, ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavı’nda (DGS) başarılı oldukları takdirde aşağıdaki lisans programlarına geçiş yapabilirler:

- El Sanatları
- Geleneksel Türk Sanatları
- İç Mimarlık
- İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı
- Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım
- Mimarlık
- Tezhip Sanatı
Mezuniyet Koşulları
Öğrencilerin mezun olabilmeleri için program müfredatında zorunlu ve seçmeli statüde bulunan 120 AKTS değerindeki tüm derslerden başarılı olmaları, en az 2.00 Genel Ağırlıklı Not Ortalamasına (GANO) sahip olmaları ve 30 iş günü süren stajlarını yapmaları zorunludur.
Mezun İstihdam Olanakları
Mezunlar, ülkemizin ekonomik yapısına bağlı olarak illere yayılmış olan büyük, orta ve küçük işletmelerde ürün tasarımı, planlanması ve üretimi aşamalarında çalışırlar. Tasarım ve dekorasyona yönelik büro, üretime yönelik atölye ve fabrika olmak üzere kendi işletmelerini de kurmaları mümkündür. Başta tasarım ve dekorasyon endüstrisi olmak üzere endüstriyel alanda faaliyet gösteren tüm özel sektör kuruluşlarında çalışabilirler. Tasarım sektörünün yurt içi ve yurt dışındaki yaygınlığı düşünüldüğünde iş bulma olanakları oldukça yüksek düzeydedir.
Ölçme ve Değerlendirme
Sınavların ölçme ve değerlendirme işlemlerinde, Afyon Kocatepe Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde belirtilen hususlar geçerlidir.



https://obs.aku.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=421784