Raylı Sistemler Yol Teknolojisi - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 40
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği

Raylı Sistemler Yol Teknolojisi

GENEL BİLGİ Ekonomik ve Sosyal Yaşamın en önemli unsurlarından olan ulaşım, gerek ülke, gerekse kent boyutunda diğer etkenler ile karşılıklı etkileşim içindedir. Dünyada son yıllarda ortaya çıkan sosyal ve ekonomik alanlardaki gelişmeler; insanların daha rahat, güvenli yaşama ve zamanı ekonomik olarak kullanma isteğini ortaya çıkarmıştır. Demiryolu ulaşımının güvenli, hızlı olması ve ülke ekonomisi ile endüstrileşmesinde olan artan önemi son yıllarda ülkemizde de anlaşılmıştır. Tüm dünyada demiryolu ulaşımının giderek hızla gelişmesi, elektrifikasyon ve sinyalizasyona yönelik yeni uygulamalar, geçmiş yıllara göre daha karmaşık hale gelen demiryolu trafiğinin güvenli bir şekilde gerçekleşmesinin önemini de arttırmıştır. Demiryolu ulaşımında önemli görevler üstlenen demiryolları, Yol personelinin çağdaş uygulamalarla yetiştirilmesi, ülkenin önemli sorunlarından biri olarak görülmektedir. Ayrıca, son yıllarda metro işletmeciliğindeki gelişmeler bu alanlarda görev alacak iş gücünün yetiştirilmesinin önemini arttırmıştır. Afyon Meslek Yüksekokulu bünyesinde açılan Raylı Sistemler Yol Teknolojisi programı ile demiryolu ulaşımında görev alacak, sorumluluk sahibi, görev bilinci yüksek, insan gücü yetiştirilmesi amaçlanmaktadır. Üniversitemiz ile TCDD Genel Müdürlüğü arasında yapılacak bir protokol çerçevesinde TCDD Genel Müdürlüğünün bu eğitime her konuda destek vermesi öngörülmüştür.

Bölüm Başkanı
Doç. Dr. Metin Ersoy
Tarihçe
Afyon Meslek Yüksekokulu, belirli mesleklere yönelik, ülkenin sanayi ve diğer hizmet sektörlerinde ihtiyaç duyulan “meslek elemanları” yetiştirmek amacı ile Milli Eğitim Bakanlığı?nın YAYKUR Örgün Öğretim Kurumuna bağlı olarak 1976-1977 yılında eğitim-öğretim vermeye başlamıştır. 1983 yılında yüksek öğrenim kurumlarını yeniden teşkilatlanması hakkında çıkarılan 2809 sayılı kanunla Anadolu Üniversitesi’ne bağlanmıştır. 1992 yılında ise yeni kurulan Afyon Kocatepe Üniversitesi’ne bağlanmış ve İ.İ.B.F. ile bu üniversitensin ilk nüvesine teşkil etmiştir. Üniversite bünyesine geçmesiyle eğitim hamleleri Afyon Meslek Yüksekokulunun bugünkü seviyesine ulaştırmıştır. 2017 yılında da Motorlu Araçlar ve Ulaştırma Bölümü altında Raylı Sistemler Yol Teknolojisi Programı öğrenci kabulüne başlamıştır.
Kazanılan Derece
Programı başarı ile tamamlayan mezunlara Raylı Sistemler Yol Teknolojisi programcılığı alanında ön lisans diploması verilmektedir.
Kabul Koşulları
(1) Lise Diploması, (2) Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen, ülke çapında merkezi bir öğrenci seçme ve yerleştirme sınavı ile yerleştirme. Adaylar, merkezi sınav puanları ve lise genel not ortalamalarından oluşan bileşik puanlarına göre programlara erişim sağlarlar.
Üst Kademeye Geçiş
Mezun olanlar ile son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olanlar Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile alanlarındaki lisans programlarına yerleştirilebilmektedirler.
Mezuniyet Koşulları
Bölümümüzden önlisans derecesini elde etmek için öğrencilerin, aldıkları tüm zorunlu ve seçmeli derslerde başarılı olarak programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak,4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak ve 30 iş günü staj eğitimini tamamlamaktır.
Mezun İstihdam Olanakları
Raylı Sistemler Yol Teknolojisi Programını başarı ile tamamlayarak “Raylı Sistemler Yol Teknikeri” unvanını alan mezun öğrenciler, kazandıkları yeterlikler doğrultusunda raylı sistemler sektöründe hizmet veren TCDD, TCDD Taşımacılık A.Ş. vb. raylı sistem inşaat sektöründe bulunan aktif firmalar ve Metro ve kent içi raylı sistem işletmelerinde istihdam edilir.
Ölçme ve Değerlendirme

Alınan her ders için dersin öğretim üyesi tarafından aşağıdaki değerlendirme notlarından biri verilir. Tabloda harf notları, katsayıları ve bunların yüzdelik karşılıkları görülmektedir.

Harf Notu

Deerlendirme

Katsayı

Yüzdelik Değer

AA

Mükemmel

4.0

90 – 100

BA

Pekiyi

3.5

85 – 89

BB

İyi

3.0

75 – 84

CB

Orta

2.5

70 – 74

CC

Başarılı

2.0

60 – 69

DC+

Şartlı Başarılı

1.5

50 – 59

DC

Başarısız

1.5

50 – 59

FF

Başarısız

0.0

0 – 49

YT

Yeterli

--

--

MU

Muaf

--

--

DC+ : Şartlı Başarı
YT : Başarılı, ancak ortalamaya katılmaz
MU: Daha önce bitirilen önlisans programından içerik olarak uygun bulunan dersler için verilir.

.




https://obs.aku.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=421644