Mekatronik Mühendisliği - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı 40
Staj Durumu Var
Mezuniyet Unvanı Mühendis
ÖSYM Tipi SAY
Program İçeriği
Bölüm Başkanı
Dr. Öğr. Üyesi Murat ALÇIN
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Arş. Gör. İbrahim ÇELİK
Tarihçe
Mekatronik mühendisliği bölümü, 2010 yılında kurulmuştur. Eğitim öğretime 2013-2014 öğretim yılında başlamış olup, 1. ve 2. öğretim mevcuttur.
Kazanılan Derece
Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında Mekatronik Mühendisliği alanında Lisans derecesine sahip olunur.
Kabul Koşulları
(1) Lise Diploması, (2) Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen, ülke çapında merkezi bir öğrenci seçme ve yerleştirme sınavı ile yerleştirme. Adaylar, merkezi sınav puanları ve lise genel not ortalamalarından oluşan bileşik puanlarına göre programlara erişim sağlarlar.
Üst Kademeye Geçiş
Alanında yüksek lisans ve doktora programlarına başvurabilir.
Mezuniyet Koşulları
Mezuniyet Koşulu kısmına, Mezun olabilmesi için öğrencinin 240 ECTS’yi tamamlaması, İş yeri eğitimi ve yaz dönemi endüstri stajında Yeterli olması, Transkriptinin 2,00 olması gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Mekatronik Mühendisliği bölümü mezunları, kamu kurumlarında uygulama mühendisi olarak çalışabilirler. Elektronik alet ve cihazların bulunduğu ileri teknoloji kullanan araştırma, geliştirme laboratuarlarında, fabrikalarda çalışabilirler. Otomasyon, otomotiv sektörü, enerji, vb. konularında çalışan firmalarda, Mekatronik Mühendisi olarak görev yapabilirler. Ayrıca kendi mühendislik bürolarını açabilir, şantiyelerde uygulama mühendisi olarak görev alabilirler. Bununla beraber, formasyon eğitimi alan mezunlar, mesleki teknik ortaöğretim kurumlarında teknik öğretmen olarak da görev yapabilirler.

Programı başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenci Mekatronik Mühendisliği alanında veya bu alandan öğrenci kabul eden diğer bilim dallarında yüksek lisans ve doktora derecelerine başvuruda bulunabilir.
Ölçme ve Değerlendirme
Alınan her ders için dersi veren öğretim elemanı tarafından aşağıdaki notlardan biri verilir . Harf notları , not dereceleri ve yüz üzeriden karşılıkları aşağıda verilmiştir :

harf notu değerlendirme katsayı Yüzlük Karşılık
AA Mükemmel 4.0 90 – 100
BA Çok iyi 3.5 85 – 89
BB iyi 3.0 75 – 84
CB tatmin edici 2.5 70 – 74
CC yeterli 2.0 60 – 69
DC+ şartlı başarılı 1.5 50 – 59
DC başarısız 1.5 50 – 59
FF başarısız 0.0 0 – 49
YT tatmin edici -- --
UB başarısız -- --
MU muaf -- --

DC + : Koşullu Başarı ( Bu Önlisans ve lisans dereceleri için kullanılır )
YT : tatmin edici fakat GNO'sına göre uygun değil
MU :Öğrencilerin önceki örgün eğitiminde aldığı derslerinin yeterliliğini belirlemek için verilir.



https://obs.aku.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=420774