Moda Tasarımı - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği
Bölüm Başkanı
Öğr. Grv. Hülya Dündar Kolancı
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Öğr. Grv. Hülya Dündar Kolancı
Tarihçe
Niğde Üniversitesi Moda Tasarımı Bölümü 2010 - 2011 eğitim-öğretim yılında ön lisans öğrencisi alarak eğitim-öğretime başlamıştır

Moda Tasarımı Ön Lisans Programı, her biri 30 AKTS değerinde 4 yarıyıldan oluşan 2 yıllık bir programdır. Bir AKTS, öğrencinin her yarıyıl için 30 saatlik iş yükünü ifade eder. 3 Öğretim Görevlisinden oluşan genç, dinamik ve yetkin akademik kadroya sahiptir. Bölümümüz Tasarım Bölümü Moda Tasarım Programından oluşmaktadır.
Kazanılan Derece
Programı başarıyla tamamlayan öğrencilere Moda Tasarımı alanında Ön lisans Derecesi verilir.
Kabul Koşulları
(1) Lise Diploması, (2) Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen, ülke çapında merkezi bir öğrenci seçme ve yerleştirme sınavı ile yerleştirme. Adaylar, merkezi sınav puanları ve lise genel not ortalamalarından oluşan bileşik puanlarına göre programlara erişim sağlarlar.
Üst Kademeye Geçiş
ModaTasarımı programından başarıyla mezun olan öğrenciler, ÖSYM’nin açtığı “dikey geçiş sınavı”nda (DGS) başarılı oldukları taktirde, Moda Tasarımı, giyim endüstrisi ve tekstil tasarımı alanında eğitim veren kurumlara lisans eğitimi için geçiş yapabilmektedir.
Mezuniyet Koşulları
Bir öğrencinin Moda Tasarımı Programından mezun olabilmesi için aşağıdaki koşulları karşılaması gerekmektedir:

· Ders planındaki 120 AKTS kredisine sahip olan tüm dersleri başarmak

· 4.00 üzerinden en az 2.00 genel not ortalamasına sahip olmak gerekir

· 30 iş günü (8 AKTS kredisi) boyunca yaz stajının tamamlanması
Mezun İstihdam Olanakları
Moda Tasarımı; gerçek bir sanatsal çalışma gerektiren ve dünyada “Türk Markası” olarak hatırlanacak ürünlerde ilk sırada gelmesi için gerekli özelliklere ve altyapıya sahip bir alandır. Bu alanda eğitimli işgücü için; yeni bir bakış açısı ile farklı anlayışlar geliştirip modadaki eğilimleri yorumlayabilen, yeni koleksiyonlar hazırlayıp bunların üretilmesi sürecinde çalıştığı işletmede üretim yöneticilerine yardımcı eleman olarak üretimi yapılacak modellerin teknik ve artistik çizimlerini yapabilen, çizilen modellerin kalıplarını hazırlayarak serileştiren ve üretim sürecinde oluşacak darboğazları giderebilecek çözümler üretebilen elemanlar yetiştirmek hedeftir.
Ölçme ve Değerlendirme
Moda Tasarımı Programı süresince öngörülen program öğrenme çıktılarının elde edilip edilmediğini ölçmek için kullanılan yöntemler aşağıda belirtilmiştir. ders üniteleri ile ilgili çıktılar ise ders tanımının yer aldığı kısımda final notlarına sağladığı katkı ile birlikte gösterilmiştir

· Ara Sınav

· Genel Sınavı

· Telafi Sınavı

· Ödev Değerlendirme

· Bilgisayarla Sunum Yapma

· Uygulama

Sınavlar:

Öğrencilerin, Moda Tasarımı Programı müfredatında yer alan her bir ders ünitesinin öngörülen öğrenme çıktılarını elde etmede ne kadar başarılı oldukları, dönem içi etkinliklerle ve her dönem sonunda yapılan final sınavlarıyla ölçülmektedir.

Dönem içi faaliyetlerin değerlendirilmesi, yönetmelikle belirlenen ön lisans programlarındaki bütün dersler için zorunlu değerlendirme yöntemleri olarak en az sayıda ara sınav, bir ödev içerir.

Programlar, eğitim amaç ve hedeflerini sağlamak amacıyla program ve ders düzeyinde sonuçların başarısını ölçmedeki ihtiyaca bağlı olarak dönem içi faaliyetlerde daha fazla değerlendirme yönteminin tanımlanması için teşvik edilmektedir. Her ders için kullanılan değerlendirme yöntemlerinin niteliği ve sayısı, dönem sonu notuna olan katkıları ile birlikte ders açıklamaları bölümlerinde "Ölçme ve Değerlendirme" başlığı altında verilmiştir. Bu düzenlemeler her dönem başında, önceden ilan edilir ve web sitesinde ders tanımları bölümleri yayınlanır.

Ara sınav ve Genel sınavları üniversite tarafından belirlenen ve ilan edilen tarih, yer ve zamanlarda yapılır. Öğrencilerin dönem sonu notları, ara sınav, ödev değerlendirmesi, kısa sınavlar, genel sınavı ve varsa diğer değerlendirme sonuçlarına dayanarak öğrencilerin devam şartını sağlamasını da dikkate alınarak öğretim elemanları tarafından verilir.

Dönem sonu notunun belirlenmesinde dönem içi faaliyetlerinin katkısı en fazla% 40 olabilir ve final sınavının katkısı Yönetmelikle belirlenen tüm ön lisans programlarındaki tüm dersler için en az% 40 ve en fazla % 60 olur.

Bir ara sınav, ödev veya genel sınavı gerektirmeyen işe yerleştirme gibi dersler, ilgili bölümlerin yönetimleri tarafından belirlenir ve bu dersler için belirli değerlendirme ve not verme yöntemleri yukarıda anlatılan kanallar yoluyla duyurulur. Bu tür faaliyetlerin değerlendirilmesi Senato tarafından belirlenen ilkeler doğrultusunda yapılır ve Başarılı ya da Başarısız olarak değerlendirilir.



https://obs.aku.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=420765