Muhasebe ve Vergi Uygulamaları - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi YGS6
Program İçeriği

Programın Amacı ve Hedefleri

Muhasebe ve Vergi Uygulamaları programımızın amacı muhasebe ve vergi konusunda hizmet veren, muhasebeci veya müşavirlik bürolarının ve kamu veya özel sektörde faaliyet gösteren işyerlerini muhasebe ve finans bölümlerinin ihtiyaç duyduğu ara insan gücünü yetiştirmektir. Muhasebe alanındaki temel bilgileri kavrayabilme, muhasebenin fonksiyonlarını ve önemini kavrayabilme, mesleği ile ilgili mevzuatı takip edilebilme, muhasebe kayıtlarını yapabilme becerisi kazandırma, finansal yapıyı analiz etme ve örgüt içerisinde karar verme sürecinde yer alma, finansal değerleri kullanabilme becerisi kazandırılmayı amaçlamaktadır.

Muhasebe ile ilgili temel kavramları ve belgeleri tanıyabilme, finansal tablolardan bilânço ve gelir tablosu düzenleme ile ilgili ilkeleri kavrayabilme, bilgisayar ortamında finansal tabloları düzenleyebilme, muhasebe ile ilgili paket programları kullanabilme amacını taşımaktadır. Vergi hukukunun hukuk sistemi içerisindeki yerini, kaynakların uygulanmasını kavrayabilme, vergiye ilişkin temel kavramları, vergilendirme sürecini ortaya koymaktadır.

Uluslararası düzeyde eğitim-öğretim vermek,
Bilimsel araştırma ve yayın yaparak bilgi üretmek,
Paydaşlara ve topluma katkı sağlayacak hizmet üretmek,

 

Bölüm Başkanı
Öğr. Grv. Serkan GÖKSU
Tarihçe
Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programı; Afyon Kocatepe Üniversitesi Dazkırı Meslek Yüksekokulu bünyesinde 2008-2009 öğretim yılında eğitime başlamıştır. Programda eğitim, Dazkırı ilçe merkezinde Dazkırı Meslek Yüksekokulu bünyesinde devam etmektedir. Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programı; muhasebe meslek elemanı eğitimini amaçlayan örgün öğretimde eğitim veren dört yarıyıllık bir meslek yüksekokulu programıdır.
Kazanılan Derece
Muhasebe Meslek Elemanı ünvanı verilmektedir.
Kabul Koşulları
(1) Lise Diploması, (2) Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen, ülke çapında merkezi bir öğrenci seçme ve yerleştirme sınavı ile yerleştirme. Adaylar, merkezi sınav puanları ve lise genel not ortalamalarından oluşan bileşik puanlarına göre programlara erişim sağlarlar.
Üst Kademeye Geçiş
Muhasebe ve Vergi Uygulamaları” ön lisans programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavında başarılı oldukları takdirde; - Bankacılık, - Bankacılık ve Finans, - Bankacılık ve Finansman, - Çalışma ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, - İşletme, - İşletme Bilgi Yönetimi, - İşletme-İktisat, - Sağlık Kurumları İşletmeciliği, - Sermaye Piyasası, - Sigortacılık, - Sigortacılık ve Risk Yönetimi, - Uluslararası Finans, - Uluslararası İşletmecilik, - Uluslararası Ticaret, - Uluslar arası Ticaret ve İşletmecilik, - Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümlerine geçiş yapabilmektedirler.
Mezuniyet Koşulları

For each course taken, the student is given one of the following grades by the course teacher. The letter grades, grade points and percentage equivalents are given below:

GRADE POINTS

EVALUATION

COEFFICIENT

PERCENTAGE

AA

Excellent

4.0

90 – 100

BA

Very Good

3.5

85 – 89

BB

Good

3.0

75 – 84

CB

Satisfactory

2.5

70 – 74

CC

Sufficient

2.0

60 – 69

DC+

Conditional Success

1.5

50 – 59

DC

Fail

1.5

50 – 59

FF

Fail

0.0

0 – 49

YT

Satistactory

--

--

UB

Fail

--

--

MU

exempt

--

--

DC+ : Conditional Success (It is used for Associate’s and Bachelor’s degrees)
YT : Satisfactory, but not included in CGPA.
MU: Is given for the qualification obtained formal education before the attendance of the program.

Mezun İstihdam Olanakları
Muhasebe ve Vergi Uygulamaları eğitimini bitiren öğrenciler "Önlisans Diploması" almaya hak kazanırlar ve muhasebe meslek elemanı ünvanı alırlar. Meslek elemanı ünvanı teknikerlikle denktir. Muhasebe meslek elemanı; bir iş yerine bağlı ya da kendi adına serbest muhasebecilik mesleği icra eden ya da kamu kurum ve kuruluşlarının muhasebe yönetimine katkı veren kişidir. Hemen iş hayatına atılmak isteyen mezunlarımız, serbest muhasebeci, serbest muhasebeci ve mali müşavir ile yeminli mali müşavir bürolarında yardımcı eleman olarak, banka, sigorta şirketleri ile turizm, inşaat ve endüstri işletmelerinde, muhasebe elemanı olarak iş imkânı bulabilmektedirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrenciler her ders için ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. (Öğretim elemanlarının gerekli gördüğü durumlarda proje, ödev verilebilir.) Başarı notuna, ara sınavın katkısı %40 ve yarıyıl sonu sınavının katkısı % 60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Bir dersten (AA),(BA),(BB),(CB), (CC) ve (DC) harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar.



https://obs.aku.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=3912