Harita Mühendisliği - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Var
Mezuniyet Unvanı Mühendis
ÖSYM Tipi SAY
Program İçeriği

Bölümümüz 1992 eğitim-öğretim yılında Mühendislik Fakültesi bünyesinde Uşak’ta açılmış ve  Afyon'da 1995 yılında eğitim-öğretime başlamıştır. Daha sonra 16/01/2001 tarihinde Afyon’da ikinci bir Mühendislik Fakültesi kurularak bölümüz faaliyete başlamıştır. Bölümümüzde normal öğretimde eğitim verilmektedir.

 

Genel Bilgiler

 

Gereksinim duyulan her ölçekteki haritaların üretimini, araziye ilişkin küçük/büyük tüm projelerin etüde ve uygulamalarını gerçekleştiren bir meslek dalıdır. Haritalar ve harita mühendislik hizmetleri tüm yatırım ve mühendislik hizmetlerinin alt yapısını oluşturur. Örneğin kent planlaması ve imar planları için gerekli kent haritaları, imar planı uygulamaları, parselasyon haritaları, kadastro haritaları, kamulaştırma planları, arazi toplulaştırma planları, maden haritaları, topografik haritalar harita mühendislerinin yönetim ve denetiminde üretilir. Karayolu, demiryolu, sulama, tünel ve benzeri mühendislik projelerinin etütlerinde ve projelendirmelerinde, bu projelerin araziye uygulanmasında yol, su, kanalizasyon gibi hizmetlerin proje ve yapımlarında harita mühendislerinin yoğun işlevi vardır. Harita denilince genellikle okul duvarlarına asılan Türkiye, Dünya haritaları akla gelir.

Harita mühendislerinin çalışma alanlarının yoğunluğunu proje hizmetlerine yönelik büyük ölçekli haritalar oluşturur. Bu haritaların yapılabilmesi için önce yeryüzü üzerinde kontrol noktaları ağları oluşturulur. Bu noktalarda yüksek duyarlıklı jeodezi aletleri ile açılar ve uzaklıklar ölçülür. Daha sonra bir dizi bilimsel hesaplarla bu kontrol noktalarının cm/mm doğruluğunda koordinatları bulunur. Koordinatları bulunan bu kontrol noktasından özel jeodezi aletleri ile yapılacak ölçmeler ve hesaplamalar sonucu ayrıntı noktalarının koordinatları elde edilir. Bu bilgiler yardımıyla harita çizilir.

Afyon Kocatepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’ne bağlı bulunan bölümümüze her yıl kırk öğrenci alınmaktadır. Bölümde Uzaktan Algılama, Ölçme Tekniği laboratuvarı ile Kartografya laboratuvarı bulunmaktadır. Bu laboratuvarlarda bulunan ekipman ve yazılımların kulanım ile uygulamaya yönelik eğitim, öğretim ve araştırma faaliyetleri hedeflenmektedir. Bununla birlikte, kamu ölçmeleri, mühendislik ve plan/proje uygulamalarının teknik ve hukuki yönlerinin incelenmesi, ölçme tekniklerinin değerlendirilmesi, bilgi sistemlerine veri hazırlanması, CAD ortamında bilgisayar destekli harita üretimi ile ilgili araştırma ve uygulama çalışmaları da ayrıca yapılmaktadır. Bu amaçla oluşturulan laboratuvarda bu uygulamaların yapılabileceği çeşitli bileşenler bulunmaktadır.  

 


 

 

Bölüm Başkanı
Prof. Dr. Mustafa YILMAZ
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Prof. Dr. Mevlüt GÜLLÜ
Tarihçe
Harita Mühendisliği Bölümü, gereksinim duyulan her ölçekteki haritaların üretimini, araziye ilişkin küçük/büyük tüm projelerin etüde ve uygulamalarını gerçekleştiren bir meslek dalı olarak Afyon Kocatepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi bünyesinde 1995 yılında kurulmuş ve kurulduğu ilk yılda öğrenci almaya başlamıştır. Bölümümüzde; kartografya, ölçme tekniği, fotogrametri, kamu ölçmeleri ve jeodezi anabilim dalları mevcuttur.
Kazanılan Derece
Öğrenciler program tamamlandığında, Harita Mühendisliği alanında Lisans derecesine sahip olurlar. Öğrencilerin programı tamamlayabilmesi için 240 AKTS krediyi tamamlamalıdırlar.
Kabul Koşulları
(1) Lise Diploması, (2) Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen, ülke çapında merkezi bir öğrenci seçme ve yerleştirme sınavı ile yerleştirme. Adaylar, merkezi sınav puanları ve lise genel not ortalamalarından oluşan bileşik puanlarına göre programlara erişim sağlarlar.
Üst Kademeye Geçiş
Bu bölümden mezun olan öğrenciler istedikleri alanda yüksek lisans programlarına başvurabilir.
Mezuniyet Koşulları
Bölümümüzden lisans derecesini elde etmek için öğrencilerin, aldıkları tüm zorunlu ve seçmeli derslerde başarılı olarak en az 240 AKTS'yi tamamlaması ve ağırlıklı genel not ortalamalarının en az 2,0 olması gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Harita Mühendisleri, harita ve harita bilgilerini üreten ve kullanan kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör çalışmalarında istihdam edilmektedirler. Özel sektördeki Harita Mühendisliği bürolarında; kamu sektöründe ise başta Bayındırlık ve İskân Bakanlığı ile bağlı kuruluşlardan Tapu ve Kadastro, İller Bankası, Karayolları, Afet İşleri, Mesken, Arsa Ofisi, TOKİ, Demiryolları gibi genel müdürlüklere bağlı teşkilatlarda; Harita Genel Komutanlığında, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlına bağlı kuruluşlardan MTA, TEK, DSİ TPAO gibi genel müdürlüklere bağlı birimlerde; Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü gibi kuruluşlarda ve özellikle Belediyelerde istihdam edilmektedirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Bu bölüm, ilgili dersin ders tanıtım ve uygulama formunda her dersin öğretim elamanı tarafından detaylı olarak açıklanmıştır. Her dönem öğrencilere en az bir arasınav yapılır. Öğrenciler daha önce aldıkları ara sınavlar ya da yaptıkları diğer çalışmalar dışında bir final sınavına tabi tutulurlar. Dönem sonu başarı notları başarı değerlendirme kriteri ile birlikte ilgili öğretim elamanı tarfından not sistemine girilir(OBS). Öğrenciler aldıkları her ders için aşağıdaki harf notlarından biri öğretim elamanı tarafından dönem sonu ders başarı notu olarak kendilerine verilir. BAŞARI NOTU KATSAYI AA 4,0 BA 3,5 BB 3,0 CB 2,5 CC 2,0 DC 1,5 FF 0,0

Alınan her ders için dersin öğretim üyesi tarafından aşağıdaki değerlendirme notlarından biri verilir. Tabloda harf notları, katsayıları ve bunların yüzdelik karşılıkları görülmektedir.

Harf Notu

Deerlendirme

Katsayı

Yüzdelik Değer

AA

Mükemmel

4.0

90 – 100

BA

Pekiyi

3.5

85 – 89

BB

İyi

3.0

75 – 84

CB

Orta

2.5

70 – 74

CC

Başarılı

2.0

60 – 69

DC+

Şartlı Başarılı

1.5

50 – 59

DC

Başarısız

1.5

50 – 59

FF

Başarısız

0.0

0 – 49

YT

Yeterli

--

--

MU

Muaf

--

--

DC+ : Şartlı Başarı
YT : Başarılı, ancak ortalamaya katılmaz
MU: Daha önce bitirilen önlisans programından içerik olarak uygun bulunan dersler için verilir.




https://obs.aku.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=2912