Mermer Teknolojisi - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 20
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi EA
Program İçeriği

Mermer Teknolojisi Programında 1 Dr. Öğretim Üyesi  3 öğretim görevlisi olmak üzere 4 öğretim elemanı görev yapmaktadır. Ayrıca Meslek Yüksekokulumuzun diğer programlarındaki öğretim elemanları da derslerde görev almaktadır. Programımızın öğretim süresi 2 yıldır. Mermer Teknolojisi programına kayıt olan öğrencilere ilk yıl mermercilik konusunda temel eğitim verilir. İkinci yıl, tüm öğrencilere zorunlu derslerle ocak, fabrika ve atölye işletmeciliğinin temel ilkeleri verilirken, seçmeli derslerle, bu 3 farklı işletmeciliğinden en az birinde uzmanlaşma olanağı sağlanır. Teknik programlarda staj zorunludur


Bölüm Başkanı
Dr. Öğr. Üyesi Abdul Vahap Korkmaz
Tarihçe
AKÜ İscehisar Meslek Yüksekokulu 1994-1995 yılında, Mermer Teknolojisi, Taş İşletmeciliği ve Makine programlarında faaliyetine başlamıştır. Meslek Yüksekokulumuzda 2012-2013 öğretim yılı itibari ile İş Makineleri Operatörlüğü Programı, Mermer Teknolojisi ve Makine Resim ve Konstrüksiyonu Programı olmak üzere 3 aktif programla eğitim-öğretim faaliyetlerine devam etmektedir.

İscehisar Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin kullanımına tahsis edilmiş 400 m2 Makine atölyesi, 420 m2 Mermer ve Süstaşı atölyesi, 165 m2 İş Makineleri atölyesi ve 90 m2 kapalı alana sahip Kuyumculuk atölyesi bulunmaktadır. Atölyelerimizde öğrencilerimizin uygulama faaliyetlerini gerçekleştirebileceği her türlü makine ve ekipmanlar mevcuttur.

Öğrencilerimizin dinlenme ve beslenme ihtiyaçlarını gidermek için 100 m2 alana sahip bir kantinimiz vardır.

Öğrencilerin sportif faaliyeleri gerçekleştirebilmeleri için basketbol, voleybol ve futbol oynamaları için 400 m2 alana sahip spor sahası bulunmaktadır.

Kazanılan Derece
Programı başarı ile tamamlayan mezunlara Mermer Teknolojisi alanında önlisans diploması verilir. Mezunlar “Mermer teknikeri” unvanını kazanmaktadır.
Kabul Koşulları
(1) Lise Diploması, (2) Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen, ülke çapında merkezi bir öğrenci seçme ve yerleştirme sınavı ile yerleştirme. Adaylar, merkezi sınav puanları ve lise genel not ortalamalarından oluşan bileşik puanlarına göre programlara erişim sağlarlar.
Üst Kademeye Geçiş
Mezun olanlar ile son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olanlar Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile alanlarındaki (Maden ve Jeoloji Mühendisliği) lisans programlarına yerleştirilebilmektedirler.
Mezuniyet Koşulları
Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4,00 üzerinden en az 2,00 ağırlıklı not ortalaması elde eden, meslek stajını da tamamlayan öğrencilere MERMER TEKNOLOJİSİ alanında ön lisans diploması verilir. Verilen bu diploma derecesi, Avrupa Yeterlilikler Çercevesi kapsamında beşinci seviye eğitim düzeyine karşılık gelmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Mermer Teknolojisi teknikerinin çalışma alanı kamu ve özel sektör işletmeleridir. Mermer ocağı işletmesi, mermer işleme fabrikası veya atölyeleri belli başlı çalışma alanlarıdır.
Ölçme ve Değerlendirme
Sınavlar; ara sınav, küçük sınav, yarıyıl/yıl sonu sınavı, staj sonu sınavı, bütünleme sınavı, tek ders sınavı ve mazeret sınavıdır.Her ders için en az bir ara sınav ve yarıyıl/yıl sonu veya staj sonu sınavı yapılır. Bu sınavlar sonunda DC, DD, FD, FF veya YZ harf notu alanlar için bütünleme sınavı açılır. Sınavlar yazılı, sözlü ve/veya uygulamalı yapılabileceği gibi, alan ve zorluk düzeyine göre tasnif edilerek güvenli biçimde saklanan bir soru bankasından, her bir adaya farklı zamanlarda farklı soru sorulmasına izin verecek şekilde elektronik ortamda da yapılabilir. Seminer, proje, tez ve sanat alanlarındaki performanslara yönelik sınavlar ile sunumlar jüri/sınav komisyonu önünde de yapılabilir. İlgili öğretim elemanının talebi ve bölüm/program başkanlığının önerisi ile birim kurulu sınav türlerinden hangisinin uygulanacağını ve bunların her birinin başarı notuna katkısını yarıyılın ilk iki haftası içerisinde belirleyerek ilan eder.



https://obs.aku.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=2453