Maliye - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı 80
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi EA
Program İçeriği

Afyon Kocatepe Üniversitesi Maliye Bölümü, gerek kamu kesiminin gerekse özel sektörün mali konularda yetişmiş insan ihtiyacını karşılamak amacıyla 1974 yılında kurulmuş, ülkemizin en eski ve köklü maliye bölümlerinden birisidir. Üstlenmiş olduğu çağdaş misyon ve vizyona uygun olarak, alanında ciddi başarılara imza atmış birçok bürokrat, akademisyen ve özel girişimcilerin yetişmesini sağlayan Maliye Bölümü, halen deneyimli ve bilimsel açıdan kendini ispatlamış akademik kadrosuyla, evrensel üniversite kültürüne uygun olarak, akademik disiplin ve kalite anlayışı içinde saygın maliyeciler yetiştiren başarılı bir eğitim kurumudur.
Maliye bölümleri, öncelikle devletin mali personel ve uzman ihtiyaçlarını karşılama amacıyla kurulmuştur. Bu bölümde, kamu ve özel sektörde, mali konulardaki uzman/ara eleman gereksinimini karşılayabilecek nitelikli maliyecilerin yetiştirilmesi; Maliye Bilimi ile yakından ilgili İktisat, Hukuk, Sosyoloji, Siyasi ve İdari Bilimler ve diğer alanlara ait temel bilgi ve becerilerin elde edilmesi; Bilginin, ihtisasın, tecrübenin önem kazandığı bir dönemde ve daha rahat yaşayabilmek için daha fazla çalışmanın gerekli olduğu çağımızda, mali bilgilerle donatılmış ve bu bilgileri uygulayabilen öğrencilerin yetiştirilmesini sağlamak; Mali konularla ilgili gelişmeleri takip etmek, mali konularda tüm çevre ile bilgi alışverişinin sağlanmasına yardımcı olmak; Öğrencilere; maliye teorilerini anlamalarını, hatta bu teorileri gerçek dünyaya uygulamada anlaşılmasını kolaylaştıracak nitel ve nicel metotların eğitimi verilmesi; Öğrencilerin mali konularda bilgilendirilmesi, görüş bildirebilmeleri ve sorunlar karşısında pratik çözümler üretebilmesi; Bilimsel danışmanlık hizmetinin yerine getirilmesini amaçlamaktadır. Maliye Bölümünde bulunan dört anabilim dalı şunlardır:
1. Mali Hukuk,
2. Bütçe ve Mali Planlama,
3. Maliye Teorisi,
4. Mali İktisat

Bölüm Başkanı
Prof. Dr. İhsan Cemil Demir
Tarihçe
Afyon Kocatepe Üniversitesi Maliye Bölümü, gerek kamu kesiminin gerekse özel sektörün mali konularda yetişmiş insan ihtiyacını karşılamak amacıyla 1974 yılında kurulmuş, ülkemizin en eski ve köklü maliye bölümlerinden birisidir. Üstlenmiş olduğu çağdaş misyon ve vizyona uygun olarak, alanında ciddi başarılara imza atmış birçok bürokrat, akademisyen ve özel girişimcilerin yetişmesini sağlayan Maliye Bölümü, halen deneyimli ve bilimsel açıdan kendini ispatlamış akademik kadrosuyla, evrensel üniversite kültürüne uygun olarak, akademik disiplin ve kalite anlayışı içinde saygın maliyeciler yetiştiren başarılı bir eğitim kurumudur. Maliye Bölümü, Mali Hukuk, Bütçe ve Mali Planlama, Maliye Teorisi ve Mali İktisat anabilim dallarından oluşmaktadır.
Kazanılan Derece
Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında Maliye bilimi alanında Lisans derecesine sahip olunur. Bu bölüm, yüksek öğretimde Maliye bilimi alanında 240 AKTS kredilik birinci aşama derece sistemine tabidir.
Kabul Koşulları
(1) Lise Diploması, (2) Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen, ülke çapında merkezi bir öğrenci seçme ve yerleştirme sınavı ile yerleştirme. Adaylar, merkezi sınav puanları ve lise genel not ortalamalarından oluşan bileşik puanlarına göre programlara erişim sağlarlar.
Üst Kademeye Geçiş
Bu bölümden mezun olan öğrenciler istedikleri alanda yüksek lisans, doktora programlarına veya sanatta yeterlik programlarına başvurabilir.
Mezuniyet Koşulları
Toplam 240 AKTS tamamlanmak koşulu ile öğrenci mezun olabilir.
Mezun İstihdam Olanakları
Maliye bölümü mezunları kamu ve özel sektör olmak üzere bir çok kurumda üst düzey yönetici olarak çalışabilirler. Maliye Lisans derecesini başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenci Maliye alanında veya bu alandan öğrenci kabul eden diğer bilim dallarında yüksek lisans ve doktora derecelerine başvuruda bulunabilir.
Ölçme ve Değerlendirme
Bu bölüm, ilgili dersin ders tanıtım ve uygulama formunda her dersin öğretim elamanı tarafından detaylı olarak açıklanmıştır. Lütfen geniş bilgi için Ders Planı bölümündeki ilgili derse bakınız. Her dönem öğrencilere en az bir ara sınav yapılır. Öğrenciler daha önce aldıkları ara sınavlar ya da yaptıkları diğer çalışmalar dışında bir final sınavına tabi tutulurlar. Dönem sonu başarı notları başarı değerlendirme kriteri ile birlikte ilgili öğretim elamanı tarafından not sistemine girilir(OBS).
Öğrenciler aldıkları her ders için aşağıdaki harf notlarından biri öğretim elamanı tarafından dönem sonu ders başarı notu olarak kendilerine verilir.
BAŞARI NOTU KATSAYI
AA 4,0
BA 3,5
BB 3,0
CB 2,5
CC 2,0
DC 1,5
FF 0,0



https://obs.aku.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=204