Turizm ve Otel İşletmeciliği - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 60
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği

Turizm ve Otel İşletmeciliği

 

GENEL BİLGİ

Turizm ve Otel İşletmeciliği programı, lise eğitiminden sonra normal öğretim olarak iki yıllık bir eğitim sunmaktadır. Öğrenciler meslek lisesi veya düz lise mezunları arasından Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nce (ÖSYM) yapılan Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) ile seçilmektedir. Programa her yıl yaklaşık, 50 öğrenci alınmaktadır. Aynı zamanda öğrencilerin mezun olabilmek için, 2.00 ortalamayı sağlamaları gerekmektedir. Bunun yanında öğrencilerin mezun olabilmesi için, 45 iş gününü kapsayan bir stajı tamamlaması da zorunludur.

AMAÇ

Turizm ve Otel İşletmeciliği programı, turizm sektörünün ihtiyacı olan ön büro, kat hizmetleri, servis ve seyahat acenteciliği alanlarında faaliyet gösteren işletmelerin hizmet ve üretim sürecinde etkin görev alabilecek nitelikli insan gücü yetiştirmeyi amaçlar. Ayrıca Maliyet işlemleri, konaklama sektörünün ve yiyecek-içecek sektörünün yapısı ve ilgili alanlarda bilgi ve yetenek kazandırılmaktadır. Programda sadece, teorik bilgiler değil, bunun yanında kampüs içerisindeki uygulama tesislerimizde ve Afyon’daki turistik işletmeler de uygulamaya yönelik faaliyetlere de yer verilmektedir.

İSTİHDAM OLANAKLARI

Programdan mezun olan öğrencilerimiz turizm sektöründeki konaklama işletmeleri, yiyecek-içecek işletmeleri ve seyahat acenteleri alanlarında nitelikli eleman olarak çalışma imkanı bulabilmektedirler.

Bölüm Başkanı
Yrd. Doç. HATİCE YILMAZ
Tarihçe
Afyon Meslek Yüksekokulu, Otel Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü bünyesinde 1995-1996 Eğitim-Öğretim döneminde Sosyal Programlar Bölümüne bağlı olarak kurulan Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı, lise eğitiminden sonra normal öğretim (NÖ) olarak iki yıllık bir eğitim sunmaktadır. Turizm ve Otel İşletmeciliği programına öğrenciler ilgili meslek lisesi ve düz lise mezunları arasından Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nce (ÖSYM) yapılan, Yükseköğretim Kurumları Sınavlarından (YKS) Temel Yeterlilik Sınavı (TYT) ile seçilmektedir. Öğrenci kabulü ilgili dönemin Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nda yer alan bilgilere göre yapılmaktadır. Yabancı öğrencilerin bölüme kabulünde üniversitenin yabancı uyruklu öğrenciler için belirlediği şartlar geçerlidir. Programa her yıl kılavuzda ilan edilen kontenjan sayısınca öğrenci alınmaktadır. Öğrencinin mezun olabilmesi için, programdaki tüm derslerini başarmış olması, FF, DZ ya da YZ notunun olmaması ve öğrencinin asgari 120 ECTS kredisini sağlaması, genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması ve 45 iş gününü kapsayan zorunlu staj programını tamamlaması gerekmektedir
Kazanılan Derece
Ön Lisans
Kabul Koşulları
(1) Lise Diploması, (2) Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen, ülke çapında merkezi bir öğrenci seçme ve yerleştirme sınavı ile yerleştirme. Adaylar, merkezi sınav puanları ve lise genel not ortalamalarından oluşan bileşik puanlarına göre programlara erişim sağlarlar.
Üst Kademeye Geçiş
İki yıl süreli bu programı bitirenler, ÖSYM tarafından yapılan dikey geçiş sınavı sonunda, İşletme, İşletme Enformatiği, İşletme-Ekonomi, Konaklama İşletmeciliği, Konaklama İşletmeciliği, Turizm İşletmeciliği, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik, Turizm ve Otel İşletmeciliği ve Turizm ve Otelcilik bölümlerine devam edebilirler. Ayrıca tüm mezunların Açıköğretim Fakültesi İktisat veya işletme bölümlerine üçüncü sınıftan itibaren devam etme ve lisans tamamlama imkanları bulunmaktadır.
Mezuniyet Koşulları
Öğrencinin mezun olabilmesi için, programdaki tüm derslerini başarmış olması, FF, DZ ya da YZ notunun olmaması ve öğrencinin asgari 120 ECTS kredisini sağlaması, genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması ve 45 iş gününü kapsayan zorunlu staj programını tamamlaması gerekmektedir
Mezun İstihdam Olanakları
Bu bölümden mezun olan öğrenci konaklama işletmeleri, seyahat acenteleri, yiyecek-içecek işletmeleri ve ağırlama hizmeti veren kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
AA= 90-100, mükemmel
BA= 85-89, pekiyi
BB= 75-84, iyi
CB= 70-74, 0rta
CC= 60-69, geçer
DC=50-59 şartlı geçer
DD=40-49 başarısız
FD= 30-39 başarısız
FF= 29 ve altı başarısız,
YZ= Yetersiz
YT= Yeterli



https://obs.aku.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=1275