Aşçılık - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 60
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği

Aşçılık



 



GENEL BİLGİ



Aşçılık programı, lise eğitiminden sonra iki yıllık bir eğitim sunmaktadır. Öğrenciler ilgili meslek lisesi mezunları arasından Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nce (ÖSYM) yapılan Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) ile seçilmektedir. Programa her yıl yaklaşık, 60 öğrenci almaktadır. Aynı zamanda öğrencilerin mezun olabilmek için, 2.00 ortalamayı sağlamaları gerekmektedir. Bunun yanında öğrencilerin mezun olabilmesi için, 45 iş gününü kapsayan bir stajı tamamlaması da zorunludur.



AMAÇ



Aşçılık programı, turizm sektörünün ihtiyacı olan Türk ve Dünya mutfağında çalışabilecek bilgi ve beceriyle donanmış mesleki bilgiye sahip gerektiğinde kendi işyerini kurup yönetebilecek kişiler yetiştirmeyi amaçlar. Programda sadece, teorik bilgiler değil, bunun yanında kampüs içerisindeki uygulama tesislerimizde, mutfak uygulama laboratuvarı ve Afyon’daki turistik işletmelerde uygulamaya yönelik faaliyetlere de yer verilmektedir. Programda 45 iş gününü içeren zorunlu staj söz konusudur.



İSTİHDAM OLANAKLARI



Programdan mezun olan öğrencilerimiz turizm sektöründeki konaklama işletmeleri ve yiyecek-içecek işletmelerinin mutfak bölümlerinde nitelikli eleman olarak çalışma imkanı bulabilmektedirler.



KAZANILAN ÖDÜLLER



2010 II.Antalya Uluslararası Altın Kep Yarışması Lezzet Dalında Dördüncülük(Ocak 2010)



2009 Anadolu Üniversitesi II. Ulusal Yemek Yarışması Türkiye Üçüncülüğü(Haziran 2009)



2009 İstanbul Gastronomy Festivali 4 Gümüş 1 Bronz 4 Merit (Mart 2009)



2008 Antalya Uluslararası Altın Kep Yarışması 3 Dalda Türkiye Şampiyonluğu(Lezzet ,Sunum ve Genel Klasman Dallarında Birincilik- Altın Kep)(Aralık 2008)



2008 Anadolu Üniversitesi I. Ulusal Yemek Yarışması Türkiye Şampiyonluğu(Haziran 2008)


Bölüm Başkanı
Dr. Öğr. Üyesi Erdal ÖZER
Tarihçe
Afyon Meslek Yüksekokulu Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü bünyesinde 2001-2002 Eğitim-Öğretim döneminde sosyal programlar bölümüne bağlı olarak kurulan Aşçılık programı, lise eğitiminden sonra normal öğretim (NÖ) ve ikinci öğretim (İÖ) olarak iki yıllık bir eğitim sunmaktadır. Aşçılık programına öğrenciler ilgili meslek lisesi ve düz lise mezunları arasından Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nce (ÖSYM) yapılan, Yükseköğretim Kurumları Sınavlarından (YKS) Temel Yeterlilik Sınavı (TYT) ile seçilmektedir. Öğrenci kabulü ilgili dönemin Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nda yer alan bilgilere göre yapılmaktadır. Yabancı öğrencilerin bölüme kabulünde üniversitenin yabancı uyruklu öğrenciler için belirlediği şartlar geçerlidir. Programa her yıl kılavuzda ilan edilen kontenjan sayısınca öğrenci alınmaktadır. Öğrencinin mezun olabilmesi için, programdaki tüm derslerini başarmış olması, FF, DZ ya da YZ notunun olmaması ve öğrencinin asgari 120 ECTS kredisini sağlaması, genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması ve 45 iş gününü kapsayan zorunlu staj programını tamamlaması gerekmektedir.
Kazanılan Derece
Ön Lisans Öğrenciler 2 yıllık eğitim sürecini bitirdiğinde, ön lisans düzeyinde diplomaya sahip olacaktır
Kabul Koşulları
(1) Lise Diploması, (2) Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen, ülke çapında merkezi bir öğrenci seçme ve yerleştirme sınavı ile yerleştirme. Adaylar, merkezi sınav puanları ve lise genel not ortalamalarından oluşan bileşik puanlarına göre programlara erişim sağlarlar.
Üst Kademeye Geçiş
İki yıl süreli bu programı bitirenler, ÖSYM tarafından yapılan dikey geçiş sınavı sonunda Aile ve Tüketici Bilimleri, Beslenme ve Diyetetik Gastronomi, Mutfak Sanatları ve Yönetimi bölümlerine devam edebilirler. Ayrıca tüm mezunların Açıköğretim Fakültesi İktisat veya işletme bölümlerine üçüncü sınıftan itibaren devam etme ve lisans tamamlama imkanları bulunmaktadır.
Mezuniyet Koşulları
Öğrencinin mezun olabilmesi için, programdaki tüm derslerini başarmış olması, FF, DZ ya da YZ notunun olmaması ve öğrencinin asgari 120 ECTS kredisini sağlaması, genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması ve 45 iş gününü kapsayan zorunlu staj programını tamamlaması gerekmektedir
Mezun İstihdam Olanakları
Programdan mezun olan öğrenciler turizm sektöründeki konaklama işletmeleri ve yiyecek-içecek işletmelerinin mutfak bölümlerinde nitelikli eleman olarak çalışma imkanı bulabilmektedirler.
Ölçme ve Değerlendirme
AA= 90-100, mükemmel
BA= 85-89, pekiyi
BB= 75-84, iyi
CB= 70-74, 0rta
CC= 60-69, geçer
DC=50-59 şartlı geçer
DD=40-49 başarısız
FD= 30-39 başarısız
FF= 29 ve altı başarısız,
YZ= Yetersiz
YT= Yeterli



https://obs.aku.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=1255