Bilgisayar Programcılığı - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 60
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği

BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI



GENEL BİLGİ



Bilgisayar Programcılığı bölümü, bilgisayar kullanımı, yazılım tasarımı, bilgi güvenliği, donanım bakım onarımı ve bilgisayar ağlarının kurulumu ve yönetimi ile ilgili bilimdir.



Afyon Meslek Yüksek Okulu Bilgisayar Programcılığı Bölümü, 2000 yılından beri hizmet vermektedir. Lise eğitiminden sonra iki yıllık bir ön lisans bölümü olarak mesleki eğitim sunmaktadır. Günümüzde hem lise hem de meslek lisesinin bilişimle ilgili bölümlerinden mezun öğrenciler programa gelebilmektedir. Programa her yıl yaklaşık, 65 normal öğrenim öğrencisi alınmaktadır. Programda diğer bölümlerde de var olan ortak zorunlu derslerin yanı sıra donanım ve yazılım dersleri yer almaktadır.



AMAÇ



Bilgisayar Programcılığı programının amacı iş hayatının ve toplumsal yaşamın, bilgi toplama ve bu bilgileri işleme ile ilgili konularındaki problemlerinin bilgisayarda çözümlenmesi alanlarında çalışacak ara insan gücünü yetiştirmektir. Bu programda eğitim görecek meslek lisesi Bilgisayar bölümlerinden gelen öğrenciler en azında mezun oldukları alanın altyapısını tam olarak edinebilmelidir. Bu alanda öğrenim görmek isteyen lise öğrencileri kendilerini matematik ve mantık konularında iyi yetiştirmelidirler. Kişinin iyi bir programcı olabilmesi için üzerinde çalışacağı konuyu kavrayabilme ve bunu en ince ayrıntısına kadar bilgisayar diline dökebilme yeteneğine sahip olması gereklidir.



SUNULAN OLANAKLAR



Programda diğer bölümlerde de var olan ortak derslerin yanı sıra donanım ve yazılım dersleri yer almaktadır. Çoğunlukla alan dersleri bilgisayar laboratuvarlarında yapılmakta ve uygulamalı olarak yürütülmektedir. Yüksekokulumuzda dört adet bilgisayar laboratuvarı bulunmaktadır. Öğrenciler, tamamı internet erişimine sahip bilgisayarları uygulama derslerinde kullanabilmektedirler.



Ayrıca bilişim sektörünün ihtiyaç duyduğu nitelikli, teknolojik gelişmeleri takip eden, aktif kullanabilen, öğrendiğini üretime aktarabilen mezunlar yetiştirmek amacıyla eğitim müfredatımız hem lisans programları ile uyumludur ve hem de güncel teknolojileri kapsayan bir yapıdadır. Böylece öğrencilerimizin modern bir eğitim almaları sağlanmıştır.



KARİYER OLANAKLARI



Mezunlarımız “Bilgisayar Programcısı veya Bilgisayar Teknikeri” unvanı ile bilişim sektöründe yer alan firma ve şirketlerin yazılım veya bilgi işlem departmanlarında bilgisayar programcısı, sistem destek elemanı, bilgisayar eğitmeni, yazılım uzmanı, yazılım test uzmanı, uygulama programcısı, ağ sorumlusu, analist programcı, teknik danışman, web tasarımcısı, internet programcısı, yazılım koordinatörü, veri hazırlama ve kontrol işletmeni ve proje müdürü olarak istihdam edilebilmekte ve özel sektörde geniş bir iş imkanı bulabilmektedir.



Ayrıca bu bölümden mezun olduktan sonra dikey geçiş sınavı ile eğitiminize lisans eğitiminde devam etme ve tamamlama şansınız bulunmaktadır. Öğrencilerimiz DGS sınavı ile Bilgisayar Bilimleri, Bilgisayar Mühendisliği, Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri, Bilgisayar ve Enformasyon Sistemleri, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği, Bilgisayar-Enformatik, Bilişim Sistemleri Mühendisliği, Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri, Enformasyon Teknolojileri, Fizik, İstatistik, Matematik ve Bilgisayar Bilimleri, Matematik-Bilgisayar, Yazılım Mühendisliği ve Endüstri Mühendisliği bölümlerine geçiş yapabilirler.


Bölüm Başkanı
Prof. Dr. ÖMER DEPERLİOĞLU
Tarihçe
Bilgisayar Programcılığı programı Afyon Kocatepe Üniversitesi Afyon Meslek Yüksekokulu bünyesinde 2000 yılında kurulmuştur. Programda eğitim Ali Çetinkaya Kampüsü içerisinde Afyon Meslek Yüksekokulu bünyesinde devam etmektedir. Bilgisayar Programcılığı; şirketlerin Bilgi İşlem Bölümlerinde nitelikli eleman gereksiniminin karşılanması için teorik ve pratik bilgi ile donanımlı teknik eleman eğitimini amaçlayan, örgün öğretimde eğitim veren dört yarıyıllık bir meslek yüksekokulu programıdır.
Kazanılan Derece
Programı başarı ile tamamlayan öğrencilere BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI alanında ön lisans diploması verilir. Mezunlar “Bilgisayar Programcısı” unvanını kazanmaktadır.
Kabul Koşulları
(1) Lise Diploması, (2) Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen, ülke çapında merkezi bir öğrenci seçme ve yerleştirme sınavı ile yerleştirme. Adaylar, merkezi sınav puanları ve lise genel not ortalamalarından oluşan bileşik puanlarına göre programlara erişim sağlarlar.
Üst Kademeye Geçiş
İki yıl süreli bu programı bitirenler, ÖSYM tarafından yapılan dikey geçiş sınavı sonunda Bilgisayar Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği, Bilgisayar Öğretmenliği, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği bölümlerine devam edebilirler. Ayrıca tüm mezunların Açıköğretim Fakültesi İktisat veya İşletme Bölümlerine üçüncü sınıftan itibaren devam etme ve lisans tamamlama imkanları bulunmaktadır.
Mezuniyet Koşulları
Programımızdaki bir öğrencinin mezun sayılması için 112 AKTS’lik dersleri ve 8 AKTS’lik staj eğitimini tamamlaması gerekmektedir. Staj eğitimleri 30 işgünü uygun bir işyerinde yapılacak çalışmayı içermektedir. Öğrencilerin bu işlemleri 8 yarıyılda yapması gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Bilgisayar Programcılığı programından mezun olan öğrenciler kazandıkları yeterlikler doğrultusunda; bilgisayar sektöründe, teknik servislerde ve işletmelerde istihdam edilirler. Program mezunları kendi girişimlerini yapabilecekleri gibi; kamu ve özel sektör kuruluşlarının bilgi işlem, yazılım, donanım, iletişim ağları ya da bakım onarım servislerinde ihtiyaç duyulan bilişim personeli açığını doldurabileceklerdir.
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrencilerin derslerdeki başarıları, sınav, ödev, sunum ve proje ödevleri gibi araçlarla ölçülmektedir. Öğrencilerin derslerdeki başarılarının değerlendirilmesinde hangi araçların kullanılacağı ve ağırlıklarının ne kadar olacağı, dersi verecek öğretim elemanı tarafından her yarıyıl başında sistemde tanımlanarak öğrenciye ilan edilmektedir.
Yüksekokulda genel ölçme değerlendirme işlemi olarak bir ara sınav ve bir yıl sonu sınavı yapılmaktadır. Ara sınavlar yüksekokul yönetim kurulu kararı ile belirlenen tarihlerde yıl sonu sınavları ise akademik takvimde belirlenen tarihlerde yapılmaktadır.



https://obs.aku.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=1250