İnşaat Teknolojisi - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 60
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği

GENEL BİLGİ



İnşaat Teknolojisi Programı, lise eğitimden sonra iki yıllık bir eğitim sunmaktadır. Öğrenciler, ilgili meslek lisesi mezunları arasından sınavsız olarak ve bunun yanında Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nce (ÖSYM) yapılan Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) ile seçilmektedir. Programa her yıl yaklaşık, 50(N.Ö.)+50(İ.Ö.) öğrenci alınmaktadır. Öğrenciler, zorunlu olan her dersi almak ve geçmek zorundadır. Aynı zamanda öğrencilerin mezun olabilmek için, 2.00 ortalamayı sağlamaları gerekmektedir. Bunun yanında öğrencinin mezun olabilmesi için, 30 iş gününü kapsayan bir Stajı tamamlaması da zorunludur.



AMAÇ



İnşaat teknolojisi programında sadece, teorik bilgiler değil, bunun yanında uygulamaya yönelik faaliyetlere de yer verilmektedir.



SUNULAN OLANAKLAR



Yüksekokulumuzda inşaat laboratuarı bulunmaktadır. Öğrenciler; beton, zemin, çelik ve hidrolik deneylerini burada yapabilmektedirler.



İSTİHDAM OLANAKLARI



Kamu ve özel sektörde tekniker olarak çalışma imkanı bulabilmektedirler.



Bölüm Başkanı
Prof. Dr. M.YAVUZ ÇELİK
Tarihçe
YAYKUR Örgün Öğretim Kurumuna bağlı olarak 1976–1977 Öğretim yılında eğitim öğretim vermeye başlamıştır. 1983'te Anadolu Üniversitesi, 1992'de ise "Afyon Kocatepe Üniversitesi" "Afyon Meslek Yüksek Okulu" bünyesine dahil olmuştur. 2001 yılında M.E.B.-Y.Ö.K. Dünya Bankası projesine katılmış, ders müfredatı yenilenmiş ve laboratuar ekipmanları uygun hale getirilmiştir.
Kazanılan Derece
Programı başarı ile tamamlayan mezunlara İnşaat Teknolojisi alanında önlisans diploması verilir. Mezunlar “İnşaat teknikeri” unvanını kazanmaktadır.
Kabul Koşulları
(1) Lise Diploması, (2) Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen, ülke çapında merkezi bir öğrenci seçme ve yerleştirme sınavı ile yerleştirme. Adaylar, merkezi sınav puanları ve lise genel not ortalamalarından oluşan bileşik puanlarına göre programlara erişim sağlarlar.
Üst Kademeye Geçiş
Mezun olanlar ile son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olanlar Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile alanlarındaki lisans programlarına yerleştirilebilmektedirler.
Mezuniyet Koşulları
ön lisans derecesi elde edebilmek için (İnşaat Teknikeri unvanı kazanmak için) öğrencilerin sağlaması gereken şartlar;
a) Müfredattaki bütün dersleri en az DC derecesiyle geçmiş olmak,
b) 4.0 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı ortalamayı elde etmiş olmak,
c) 30 günlük zorunlu staj dönemini tamamlamış olmak ve bu staj için hazırlanan raporlardan geçer not almak.
Mezun İstihdam Olanakları
İnşaat teknikerleri; baraj, yol, hava alanı, konut vb yapı inşaatlarında aktif olarak görev alan, kontrollük hizmeti veren firmalar ile kamu ya da yerel yönetimlerin doğal kaynak, ulaştırma/karayolu, yapı bölümleri ve malzeme test laboratuvarlarında teknik eleman olarak çalışan meslek grubunu oluşturmaktadır. Karayolu, köprü, baraj, havaalanı, su getirme/ dağıtma sistemleri ve konutlardan ticaret merkezine kadar tüm yapıların planlama, proje, yapım ve kontrol aşamalarında teknik eleman olarak önemli bir rol oynamaktadırlar.
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrenciler her ders için ara sınav, yarıyıl içi çalışma (proje, seminer, kısa sınav, ödev, veya ikinci bir ara sınav) ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınavın katkısı % 40, ve yarıyıl sonu sınavının katkısı % 60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Öğrenciler, her yarıyılın sonunda, o yarıyıla ait derslerden bütünleme sınavına girebilir. Bir dersten (AA),(BA),(BB),(CB) ve (CC) harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar.



https://obs.aku.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=1241