Mobilya ve Dekorasyon - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi YGS1
Program İçeriği

Mobilya ve Dekorasyon

 

GENEL BİLGİ

Bu önlisans programında, mobilya, dekorasyon ve çeşitli ahşap işleme sektörüne yönelik nitelikli ara eleman ihtiyacını karşılamaya yönelik eğitim verilmektedir. Ayrıca öğrenciler aldıkları teorik ve uygulamalı dersler ile kendi işini kurabilme için gerekli yeterliliğe sahip olarak mezun olmaktadır. Programa yerleştirme Sınavsız Geçiş sistemi ve Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) ile yapılmaktadır. Sadece normal öğretim olarak eğitim veren programın kontenjanı 30 öğrencidir. Öğrenciler mezun olabilmek için 40 iş gününü kapsayan stajı yapmakla yükümlüdür. Öğrenciler tekniker ünvanı ile mezun olmaktadır.

 

AMAÇ

Mobilya, Dekorasyon ve çeşitli ahşap işleme sektörlerinde ara eleman ihtiyacı karşılanmakta ve ayrıca öğrencilere kendi işini kurabilme yeterliliği kazandırılmaktadır. 

 

SUNULAN OLANAKLAR

Programın 600 m² kapalı alana ve zengin makine donanımına sahip bir uygulama atölyesi vardır. Ayrıca dört adet bilgisayar laboratuarı ve iki adet çizim salonu bulunmaktadır. Öğrenciler, tamamı internet erişimine sahip bilgisayarları uygulama derslerinde kullanabilmektedirler.  

 

İSTİHDAM OLANAKLARI

Resmi ve özel mobilya, dekorasyon ve çeşitli ahşap işleme sektörlerinde tekniker ünvanıyla ara eleman olarak yada yönetici kademesinde çalışabilecekleri gibi kendi işlerinide kurabilmektedir.  

Bölüm Başkanı
Yrd. Doç. Necmi KAHRAMAN
Tarihçe
Normal öğretim olarak 2001-2002 yılından başlanarak Mobilya Dekorasyon Programı'na öğrenci alınmaya başlanmıştır. Afyon Meslek Yüksekokulu bünyesinde ve Ali Çetinkaya Kampüsündedir.
Kazanılan Derece
Ön Lisans ‘Mobilya ve Dekorasyon Teknikeri’
Kabul Koşulları
(1) Lise Diploması, (2) Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen, ülke çapında merkezi bir öğrenci seçme ve yerleştirme sınavı ile yerleştirme. Adaylar, merkezi sınav puanları ve lise genel not ortalamalarından oluşan bileşik puanlarına göre programlara erişim sağlarlar.
Üst Kademeye Geçiş
Program mezunları Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile fakültelerin Orman Endüstri Mühendisliği, Orman Mühendisliği, Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği, İç Mimarlık, Endüstri Ürünleri Tasarımı bölümlerine yerleşmeye hak kazanabilirler. Ayrıca programı bitiren öğrenciler açık öğretim fakültesinin işletme ve iktisat bölümlerine de kayıt yaptırabilir ve 3. sınıftan öğrenime başlarlar.
Mezuniyet Koşulları
Programa ait zorunlu ve seçmeli derslerin tamamından 1200 AKTS'yi tamamlamak ve ağırlıklı not ortalamasının en az 2.00 olması.

Mezun İstihdam Olanakları
Mezun olan öğrenciler, mobilya, dekorasyon ve ağaçişleri sektörü içinde yer alan tüm ara ürün, sonuç ürün ve yan sanayilere yönelik faaliyetlerde bulunan her ölçekte firmanın proje, pazarlama, satış, üretim, kalite kontrol, üretim planlama ve AR – GE birimlerinde “tekniker” unvanıyla görev alabilirler. Ayrıca kendi işletmelerini kurarak üretim, pazarlama, danışmanlık, tasarım – proje ve dekorasyon konularında çalışabilirler.

Ölçme ve Değerlendirme
Alınan her ders için dersin öğretim üyesi tarafından aşağıdaki değerlendirme notlarından biri verilir. Tabloda harf notları, katsayıları ve bunların yüzdelik karşılıkları görülmektedir.
Harf Notu Deerlendirme Katsayı Yüzdelik Değer
AA Mükemmel 4.0 90 – 100
BA Pekiyi 3.5 85 – 89
BB İyi 3.0 75 – 84
CB Orta 2.5 70 – 74
CC Başarılı 2.0 60 – 69
DC+ Şartlı Başarılı 1.5 50 – 59
DC Başarısız 1.5 50 – 59
FF Başarısız 0.0 0 – 49
YT Yeterli -- --
MU Muaf -- --
DC+ : Şartlı Başarı
YT : Başarılı, ancak ortalamaya katılmaz
MU: Daha önce bitirilen önlisans programından içerik olarak uygun bulunan dersler için verilir.



https://obs.aku.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=1229