Gıda Teknolojisi - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 50
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği
 GENEL BİLGİLER

Afyon Kocatepe Üniversitesi Afyon Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Programı, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Meslek Lisesi Meslek liselerinin Ağırlama ve Gıda Teknolojisi, Besin Endüstrisi, Besin Endüstrisi-İşleme, Besin Kontrol ve Analizleri, Besin Teknolojisi, Besin Teknolojisi-Besin Kontrol ve Analizleri, Besin Teknolojisi-Gıda Kontrol ve Analizleri, Besin Teknolojisi-Kurum Beslenmesi, Beslenme ve Ev Yönetimi, Değirmencilik, Ev Yönetimi, Ev Yönetimi ve Beslenme, Gıda Kontrol ve Analizleri, Gıda Teknolojisi, Kurum Beslenmesi bölümlerinden mezun olanlar “Gıda Teknolojisi” ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler. - Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da liselerden mezun olanlar/olacaklar ise sınavsız yerleştirme sonunda kontenjan kalırsa ek yerleştirme ile açık olan programlara isteklerine ve ÖSS puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir. Bunun için bu kişilerin ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri ve yeterli “Sayısal (SAY)” puanı almaları gerekir. Gıda Teknolojisi Programını bitirenlere “Afyon Kocatepe Üniversitesi Afyon Meslek Yüksekokulu Ön Lisans Diploması Gıda Teknikeri Ünvanı” verilir. Programa her yıl yaklaşık N.Ö 60 öğrenci ve İ.Ö 60 öğrenci alınmaktadır. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için 2.00 ortalamayı sağlamaları ve 30 iş gününü kapsayan bir stajı tamamlaması zorunludur.


AMAÇ


Gıda Teknolojisi programının amacı, öğrencilere, sektörün talep ve gelişmelerine cevap verecek şekilde gıda biliminde bilgili, imalat işlemlerinde becerili, teknolojik ilkelere bağlı olarak üretim hattında çalışabilecek gıda yönetmelik ve mevzuatını uygulayabilecek, gıda laboratuarlarında kalite ve kontrol yapabilecek nitelikte teorik bilgi ve beceri kazandırmaktır.


Bu programda öğrenim görmek isteyen adayların,  genel yeteneği iyi, kimya ve biyoloji konularına ilgili, insan ilişkilerinde başarılı ve yeniliklere açık, yaratıcı, üretken, enerjik ve dışa dönük, çalışmaktan, okumaktan ve sürekli araştırma yapmaktan yılmayan, mesleki becerisi iyi özellikler taşıması gerekmektedir.


SUNULAN OLANAKLAR


Yüksekokulumuzda Bilgisayar Laboratuarı ve Gıda Laboratuarı bulunmaktadır. Üniversitemizin Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü laboratuarlarından da yararlanılmaktadır.


İSTİHDAM OLANAKLARI


            Gıda Teknolojisi Teknikerleri, gıda sanayi ile ilgili kamu (Tarım Orman Köy İşleri Bakanlığı kontrol Laboratuarı, Hıfzıssıhha Enstitüsü, Belediyeler, İl Sağlık Müdürlükleri vb.) ve özel sektör kuruluşlarında (su ürünleri ile sebze ve meyve ürünlerinin işlendiği ve depolandığı işletmeler, içme, kullanma, sanayi sularının, et, süt ürünleri, şekerli ve unlu gıda ürünlerinin üretildiği işletmelerin kalite kontrol merkezlerinde, çevre koruma laboratuarları ve ilaç işletmelerinde) ara teknik eleman olarak çalışabilmektedir.


           Mezunlar ayrıca “Meslek Yüksekokulu Mezunları ve Açık öğretim Ön lisans Mezunlarının Lisans Programına Geçiş Yönetmeliği”nden yararlanılarak alanlarında kontenjan açıldığı takdirde dikey geçiş sınavı ile “Beslenme ve Diyetetik”, “Gıda Mühendisliği”, “Kimya”, ve “Ziraat Mühendisliği” lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.

Bölüm Başkanı
Öğr. Grv. Dr. İlker ATİK
Tarihçe
Gıda Teknolojisi Programı; Afyon Kocatepe Üniversitesi Afyon Meslek Yüksekokulu bünyesinde 1992 yılında kurulmuştur. Programda eğitim, Ali Çetinkaya Kampüsü içerisinde Afyon Meslek Yüksekokulu bünyesinde devam etmektedir. Gıda Teknolojisi Programı; gıda üretim tesislerinde nitelikli eleman gereksiniminin karşılanması için teorik ve pratik bilgi ile donanımlı teknik eleman eğitimini amaçlayan örgün öğretimde eğitim veren dört yarıyıllık bir meslek yüksekokulu programıdır.
Kazanılan Derece
Programı başarı ile tamamlayan mezunlara Gıda Teknolojisi alanında önlisans diploması verilir. Mezunlar "Gıda Teknikeri" ünvanını kazanmaktadır.
Kabul Koşulları
(1) Lise Diploması, (2) Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen, ülke çapında merkezi bir öğrenci seçme ve yerleştirme sınavı ile yerleştirme. Adaylar, merkezi sınav puanları ve lise genel not ortalamalarından oluşan bileşik puanlarına göre programlara erişim sağlarlar.
Üst Kademeye Geçiş
Ön lisans eğitimini başarıyla tamamlayan mezunlar, Dikey Geçiş Sınavı’nda (DGS) gereken puanı almaları durumunda Beslenme ve Diyetetik, Biyokimya, Gıda Mühendisliği ve Kimya bölümlerinde lisans eğitimi alabilmektedirler.
Mezuniyet Koşulları
Bölümümüzden önlisans derecesini elde etmek için öğrencilerin, aldıkları tüm zorunlu ve seçmeli derslerde başarılı olarak en az 120 AKTS'yi tamamlaması ve ağırlıklı genel not ortalamalarının en az 2,0 olması gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Mezunlar, gıda maddeleri işleyen tüm işletmelerde, üretim departmanında veya kimya, mikrobiyoloji, kalite kontrol ve Ar-Ge laboratuarlarında görev almaktadırlar. Ayrıca, çeşitli kamu ve özel analiz laboratuarlarında, TÜBİTAK, Tarım İl Müdürlüğü, TSE laboratuarlarında görev almaktadırlar. Bu program mezunları gıda teknikeri olarak özel sektörde ve KPSS’ den gereken puanı almaları durumunda kamu kurumlarında görev alabilmektedirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Alınan her ders için dersin öğretim üyesi tarafından aşağıdaki değerlendirme notlarından biri verilir. Tabloda harf notları, katsayıları ve bunların yüzdelik karşılıkları görülmektedir.
Harf Notu Deerlendirme Katsayı Yüzdelik Değer
AA Mükemmel 4.0 90 – 100
BA Pekiyi 3.5 85 – 89
BB İyi 3.0 75 – 84
CB Orta 2.5 70 – 74
CC Başarılı 2.0 60 – 69
DC+ Şartlı Başarılı 1.5 50 – 59
DC Başarısız 1.5 50 – 59
FF Başarısız 0.0 0 – 49
YT Yeterli -- --
MU Muaf -- --
DC+ : Şartlı Başarı
YT : Başarılı, ancak ortalamaya katılmaz
MU: Daha önce bitirilen önlisans programından içerik olarak uygun bulunan dersler için verilir.




https://obs.aku.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=1223