Fizik - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi MF2
Program İçeriği
Tarihçe
1992 yılında kurulmuş olan Fizik Bölümü ilk öğrencilerini 2001–2002 eğitim-öğretim yılında alarak öğrenime başlamıştır. İlk mezunlarını 2005 yılında veren bölümümüzde, bugüne kadar birçok lisans ve yüksek lisans öğrencisi eğitim ve öğretim hayatını tamamlamıştır. 2011 yılından beri tercih kılavuzunda yer almamış olan bölümüzde, daha önce yerleşen öğrencilerin mezun olmasının ardından 2015 yılından bugüne kadar üniversite bünyesinde bulunan ilişkili bölümlerin servis dersleri hizmeti verilmeye ve lisansüstü programlara alınan öğrencilerin eğitimi ve araştırma faaliyetlerine devam edilmiştir.
Kazanılan Derece
Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, Fizik alanında “lisans derecesi” (Bachelor of Science) almaya hak kazanmaktadırlar.
Kabul Koşulları
(1) Lise Diploması, (2) Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen, ülke çapında merkezi bir öğrenci seçme ve yerleştirme sınavı ile yerleştirme. Adaylar, merkezi sınav puanları ve lise genel not ortalamalarından oluşan bileşik puanlarına göre programlara erişim sağlarlar.
Üst Kademeye Geçiş
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde Yabancı Dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla lisansüstü programlarında öğrenim görebilirler.
Mezuniyet Koşulları
Programdan mezun olabilmek için gerekli koşullar Afyon Kocatepe Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nde belirtilmekte olup, belirtilen ders ve uygulamaların tümünü geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.00 genel ağırlıklı not ortalaması elde etmek gerekmektedir.

Mezun İstihdam Olanakları
Fizik programından mezun olanlar, Fizikçi unvanıyla veya istihdam eden kurumun vereceği kadro unvanıyla, eğitim, sanayi ve teknoloji, sağlık ve endüstri gibi sektörlerde çalışabilmektedirler. Ayrıca, pedagojik formasyon eğitimi almak koşulu ile kamu yada özel eğitim kurumlarında öğretmen olarak istihdam edilebilmektedirler. Örneğin;
1. Lisans düzeyinde eğitim görmüş fizik bölümü öğrencileri üniversitelerin akademik kadrolarına yerleşebilir.
2. Öğretmen Yeterlilik Sertifikasına sahip olanlar Milli Eğitime bağlı orta öğretim kurumlarında ve özel eğitim kurumlarında öğretmen olarak görev yapabilirler.
3. Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumunun Ar-Ge birimleri ve laboratuvarlarında, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığının çeşitli kuruluşlarında, Uzay Araştırmaları ve Teknoloji Geliştirme Merkezlerinde araştırmacı olarak iş bulabilirler.
4. Girecekleri seçme sınavlarında başarılı olanlar Türk Silahlı Kuvvetleri veya Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde istihdam edilebilirler.
5. ASELSAN, HAVELSAN, MKE gibi kuruluşlarda teknik eleman olarak çalışabilirler.
6. Kamu ya da özel sektördeki AR-GE birimlerinde çalışabilirler.
7. Kamu ya da özel sektör destekli burslardan yararlanarak, yurt dışında lisansüstü çalışmalar yapabilirler.
8. Lisans düzeyinden mezun olan öğrencilerimiz, ALES ve yabancı dil şartlarını sağlamak koşuluyla ilgi duydukları uygun alanlarda, yüksek lisans ve doktora programlarına başvurabilir.
Ölçme ve Değerlendirme
Her dönem, öğrencilere en az bir ara sınav (%40) ve final sınavı (%60) yapılır. Bunların dışında tarih belirtilmeden küçük sınavlar (quiz) yapılabilir. Öğrencilere aldıkları her ders için, aşağıdaki harf notlarından biri öğretim elemanı tarafından dönem sonu ders notu olarak takdir olunur.



https://obs.aku.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=111