Coğrafya - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı 60
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi SÖZ
Program İçeriği

Bilgi paketi içerik tanımları derslerde verilmiştir.



 



Coğrafya, insanla doğal çevre arasındaki karşılıklı ilişkileri, beşeri faaliyetleri, coğrafyanın ilkeleri çerçevesinde inceleyen bilimler topluluğudur. Fiziki Coğrafya ile Beşeri ve İktisadi Coğrafya olmak üzere iki anabilim dalından oluşmaktadır. Yeryüzünün fiziksel özelliklerini oluşturan yeryüzü şekilleri (jeomorfoloji), iklim (klimatoloji), sular (karasal hidrografya ve oseanografya) toprak ve canlılar (biyocoğrafya) Fiziki Coğrafya Anabilim Dalının temel ders konularını oluşturmaktadır. Beşeri ve İktisadi Coğrafya Anabilim Dalında ise nüfus, yerleşme, kültür, tarım, sanayi ve ekonomik coğrafya başlıca derslerdir. Coğrafya eğitim ve öğretiminde alana yönelik temel derslerin yanı sıra, Dünya coğrafyası, Türkiye’nin coğrafi bölgeleri ve çevre sorunları konusunda dersler verilmektedir.



Coğrafya Bölümünün yüksek lisans programı Fiziki Coğrafya, Beşeri ve İktisadi Coğrafya alanlarında açılmaktadır. Bu programlarda tez konularının güncel ve uygulamalı alanlara yönelmesine özen gösterilmektedir. Bilimsel çalışmalarda güncel ve uygulamalı alanlar tercih edilecektir.



Coğrafya Bölümü mezunlarının bugüne kadar öncelikli iş imkanları öğretmenlik olmuştur. Son yıllarda özel okullar ve dershanelerde de çalışan mezunların sayısı önemli artış göstermiştir. Bundan başka daha az sayıda olmakla birlikte, alanlarına giren konularla ilgili devlet kuruluşlarında (Maden Tetkik ve Arama, Devlet Su İşleri, Karayolları, Köy Hizmetleri, Meteoroloji İşleri gibi genel müdürlüklerde) jeomorfolog veya benzeri unvanlarla çalışma imkanı da bulabilmektedirler.


Bölüm Başkanı
Prof. Dr. Mehmet Ali ÖZDEMİR
Tarihçe
Tarihçe: Coğrafya Bölümü, Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi bünyesinde 1996 yılında kurulmuş olup, 1998-1999 eğitim-öğretim yılı itibariyle ilk öğrencilerini kabul etmiştir. Ayrıca bölümde ikinci öğretim, yüksek lisans ve doktora programları açık bulunmaktadır. Bölümde tam zamanlı olarak çalışan 2 Profesör, 4 Dr. Öğr. Üyesi ve 3 Araştırma Görevlisi bulunmaktadır.
Kazanılan Derece
Coğrafya Bölümü Lisans Derecesi
Coğrafyacı
Kabul Koşulları
(1) Lise Diploması, (2) Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen, ülke çapında merkezi bir öğrenci seçme ve yerleştirme sınavı ile yerleştirme. Adaylar, merkezi sınav puanları ve lise genel not ortalamalarından oluşan bileşik puanlarına göre programlara erişim sağlarlar.
Üst Kademeye Geçiş
Coğrafya lisans mezunları coğrafya alanında yüksek lisans/doktora veya coğrafya lisans mezunlarını kabul eden diğer alanlardaki (jeoloji, sosyoloji vd.) yüksek lisans/doktora programlara başvurabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Kayıtlı olduğu bölüm/program müfredatını başarıyla tamamlayan ve GANO değeri en az 2.00 olan öğrenciye, kayıtlı olduğu bölüme/programa göre önlisans, lisans veya yüksek lisans diploması verilir.
Mezun İstihdam Olanakları
Bölüm öğrencileri mezun olduklarında hem özel sektörde, hem kamu sektöründe hem de akademide olmak üzere pek çok alanda iş imkânı bulabilmektedir. Özel sektörde; özellikle Coğrafi Bilgi Sistemleri şirketlerinde, kamu sektöründe Belediyeler, İl Özel İdareleri, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gibi çeşitli kurumlarda iş imkânına sahip olmaktadırlar. Üniversite lisans derecesi ile hizmet sektöründe çalışabilmektedir.
Ölçme ve Değerlendirme
Uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli dersin öğretim üyesi tarafından hazırlanan ve bilgi paketinde yer alan ders içerikleri kısmında belirtilmiştir.



https://obs.aku.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=109