Türk Dili ve Edebiyatı - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı 70
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi SÖZ
Program İçeriği

 BÖLÜMÜN KURULUŞU 

Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü 1993 yılında kurulmuştur. İkili öğretim yapan bölümümüz her yıl Normal Öğretime 70, İkinci Öğretime 70 toplam 140 lisans öğrencisi almaktadır. Bölümümüz 1997 yılında ilk mezunlarını vermiştir. 2005 yılından itibaren eğitim – öğretim faaliyetleri Ahmet Necdet Sezer kampüsü Fen – Edebiyat Fakültesi  binasında sürdürülmektedir.

BÖLÜMÜN AMAÇLARI

Yaklaşık olarak iki bin yıllık köklü bir geçmişe sahip olan Türk dili ve edebiyatı, şu anda 11 milyon kilometrekare alan içerisinde konuşulan Türk dili ile, oldukça zengin bir bilgi, sanat ve kültür birikimine sahiptir. Bu noktadan hareketle bölümümüz, Türk dilinin ve bu dille hayat bulmuş olan Türk edebiyatının her türlü birikimini ilmî metotlar kullanılarak inceleme, değerlendirme, gelişimini tespit etme; türlerini, şahsiyetlerini ve eserlerini tanıma ve tanıtmaya yönelik öğretim vererek, sahasında uzman bireyler yetiştirme ideali doğrultusunda faaliyet göstermektedir.

ÖĞRENİM DURUMU

Bölümümüz, dört yıllık lisans programı uygulamaktadır. Ayrıca, yüksek lisans programı mevcuttur. “Yeni Türk Dili”, “Eski Türk Dili”, “Yeni Türk Edebiyatı”, “Eski Türk Edebiyatı” ve “Türk Halk Edebiyatı” olmak üzere beş anabilim dalında çalışmalarını sürdüren bölümümüz, 4 profesör, 2 doçent, 4 doktor öğretim üyesi ve 3 araştırma görevlisi olmak üzere 13 öğretim elemanından oluşmaktadır.

PROGRAM PROFİLİ

Yükseköğretim Genel Kurulu’nun 1993 yılında almış olduğu kararla kurulan Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü; Eski Türk Edebiyatı, Yeni Türk Edebiyatı, Türk Halk Edebiyatı, Yeni Türk Dili ve Eski Türk Dili anabilim dallarında eğitim vermektedir. Bölümün amacı, Türk dilinin ve bu dille hayat bulmuş olan Türk edebiyatının, halk edebiyatının ve halk kültürünün her türlü birikimini ilmî metotlar kullanılarak inceleme, değerlendirme, gelişimini tespit etme; türlerini, şahsiyetlerini ve eserlerini tanıma ve tanıtmaya yönelik öğretim vererek alanında araştırma yapabilecek sahasında uzman bireyler yetiştirmek, çeşitli incelemeler, araştırmalar yapmak, ve bunları yayın, konferans ve seminer vb. yollarla tanıtmak ideali doğrultusunda faaliyet göstermektedir.

1996 yılında ilk yüksek lisans öğrencilerini almıştır. İkili öğretim yapan Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü her yıl ortalama; normal öğretime yetmiş, ikinci öğretime yetmiş olmak üzere  toplamda yüz kırk lisans öğrencisi almaktadır. Bölümümüz 1997 yılında ilk mezunlarını vermiştir. 2005 yılından itibaren eğitim öğretim faaliyetlerine Ahmet Necdet Sezer Kampüsü Fen Edebiyat Fakültesi binasında sürdürmektedir.

Üst Kademeye Geçiş

Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları koşuluyla lisansüstü tezli yüksek lisans, tezsiz yüksek lisans  veya doktora programlarında öğrenim görebilirler.

İstihdam Olanakları

Bölümden mezun olanlar:

1. Formasyon alarak Milli Eğitim Bakanlığına bağlı liselere edebiyat öğretmeni olarak atanabilirler.
2. Lisansüstü eğitim yapabilirler.
3. Özel eğitim kurumlarında (özel okullar vb.) çalışabilirler.
4. Alanıyla ilgili özel iş yerlerinde (matbaa, basın-yayın kuruluşları vb.) veya kütüphane arşivlerinde çalışabilirler.
5. Yurt içi ve yurt dışı üniversitelerinde Türk Dili okutmanı ve araştırma görevlisi olarak çalışabilirler.

 

Mezuniyet Koşulları
Mezuniyet Koşulları yeterlilik koşulunda açıklandığı gibidir.

 

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

Programda mevcut olan (toplan 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak mezuniyet için gerekli yeterlilik koşuludur.

Kabul Koşulları

1.Öğrenci Seçme Yerleştirme (ÖSYS) sınavlarına girerek Bölüm için istenen puanı almak.

2.Yatay geçişle bölümümüze gelmek isteyen öğrenciler için ilgili yönetmelik ve yönergelerdeki şartları taşımak

Kazanılan Derece

Programı tüm gereksinimlerini yerine getirerek başarı ile tamamlayan mezunlar "Türk Dili ve Edebiyatı alanında Lisans Diploması" derecesi alırlar.

Derecenin Seviyesi

Lisans

Önceki Öğrenmenin Tanınması

Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarından Afyon Kocatepe Üniversitesi’ne yatay geçiş yapmak isteyen öğrencileri için “Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümleri uygulanır. Ortak zorunlu yabancı dil dersleri muafiyet sınavı, güz yarıyılı başında akademik takvimde belirtilen tarihte yapılır. Bu sınav için mazeret sınav hakkı verilmez. Ortak zorunlu yabancı dil muafiyet sınavına, hazırlık programı bulunmayan fakülte/meslek yüksekokulu/yüksekokul öğrencileri girer. Muafiyet sınavına girecek öğrenciler, akademik takvimde belirtilen süre içerisinde ilgili birime başvurur. Ayrıca; Yabancı dil hazırlık programı bulunan bölümlere ilk kez kayıt yaptıran öğrenciler, akademik yıl başlamadan önce düzey belirleme ve yeterlik sınavına girerler. Öğrenciler bu sınavda aldıkları puana göre başlangıç, orta-alt düzey veya orta düzey gruplarından birine yerleştirilir veya yeterlik puanına sahip olanlar hazırlık eğitiminden muaf tutulur. Bu grupların puan aralıkları Yüksekokul Müdürlüğü tarafından belirlenir. Sınav sonuçları ilgili yerlerde ve Yabancı Diller Yüksekokulunun internet sitesinde duyurulur. Zorunlu hazırlık eğitimine kabul edilen bölüm/programlara kayıt yaptıran öğrencilerden düzey belirleme ve yeterlik sınavına girmeyenler eğitim-öğretime başlangıç düzeyinden başlar.


Almış olduğu derslerden başarıyla geçmek, Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin lisans öğrencileri için zorunlu kıldığı toplam krediyi tamamlamış olmak.


Çalışma Şekli
Tam Zamanlı

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemi, "Ders Planı-AKTS Kredileri"nde ayrıntılı olarak yer almaktadır.

 

Bölüm Başkanı
Prof. Dr. Hacı İbrahim DELİCE
Tarihçe
Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü 1993 yılında kurulmuştur. İkili öğretim yapan bölümümüz her yıl ortalama Normal Öğretime 77, İkinci Öğretime 77 toplam 154 lisans öğrencisi almaktadır. Bölümümüz 1997 yılında ilk mezunlarını vermiştir. 2005 yılından itibaren eğitim – öğretim faaliyetleri Ahmet Necdet Sezer kampusü Fen – Edebiyat Fakültesi binasında sürdürülmektedir.

Kazanılan Derece
Programı tüm gereksinimlerini yerine getirerek başarı ile tamamlayan mezunlar "Türk Dili ve Edebiyatı alanında Lisans Diploması" derecesi alırlar.
Kabul Koşulları
(1) Lise Diploması, (2) Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen, ülke çapında merkezi bir öğrenci seçme ve yerleştirme sınavı ile yerleştirme. Adaylar, merkezi sınav puanları ve lise genel not ortalamalarından oluşan bileşik puanlarına göre programlara erişim sağlarlar.

Üst Kademeye Geçiş
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları koşuluyla lisansüstü tezli yüksek lisans, tezsiz yüksek lisans veya doktora programlarında öğrenim görebilirler.
Mezuniyet Koşulları
Programda mevcut olan (toplan 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak mezuniyet için gerekli yeterlilik koşuludur.
Mezun İstihdam Olanakları
Bölümümüzden mezun olan öğrencilerimiz “Türk Dil Bilimcisi” sıfatı ile radyo, televizyon ve gazetelerde metin yazarlığı, düzelme yapabilirler, devlet arşivlerinde çalışabilirler, üniversitelerde öğretim elemanı olarak çalışabilirler, yayınevlerinde editörlük yapabilirler. Bunun dışında "formasyon" eğitimi aldıkları takdirde özel okullarda ve devlet okullarında Türkçe/ Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni olarak görev yapabilirler
Ölçme ve Değerlendirme
Programa ait zorunlu ve seçmeli derslerin tamamından 240 AKTS'yi tamamlamak ve ağırlıklı not ortalamasının en az 2.00 olması.



https://obs.aku.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=102