İngilizce Öğretmenliği (İngilizce) - Programı Bilgileri   
Dili English
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı 50
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi DİL
Program İçeriği

Yabancı Diller Eğitimi Bölümü, 16.01.2001 tarihinde 24289 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan kararla kurulan Afyon Kocatepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi bünyesinde kurulmuştur. Eğitim Fakültesi bünyesinde kurulan Yabancı Diller Eğitimi Bölümü içerisinde İngiliz Dili Eğitimi, Alman Dili Eğitimi ve Fransız Dili Eğitimi Anabilim Dallarının kurulması konusundaki teklif 21/07/2006 tarihli Yükseköğretim Genel Kurul Toplantısında incelenmiş ve 2547 sayılı Kanun’un 2880 sayılı Kanun’la değişik 7/d-2 maddesi uyarınca kabul edilmiştir. Yabancı Diller Eğitimi Bölümünde kadrolu olarak görev yapan 1 doçent, 1 doktor öğretim üyesi, 1 öğretim görevlisi ve 2 araştırma görevlisi olmak üzere 5 öğretim elemanı bulunmaktadır. Yabancı Diller Eğitimi Bölümünün eğitim ve öğretim süresi dört yıl olup, zorunlu hazırlık sınıfı (İngilizce) uygulaması bulunmaktadır. Yabancı Diller Eğitimi Bölümüne öğrenci alımına 2021-2022 eğitim öğretim yılında başlanmış olup bölüm ilk mezunlarını 2024-2025 eğitim-öğretim yılında verecektir.

Misyonumuz
Bilimsel ve eleştirel düşünmenin yanı sıra, son teknolojik değişiklikleri takip ederek ülkemizin ihtiyaçlarını karşılayabilecek teorik ve pratik bilgilere sahip öğretmen adayları ve araştırmacılar yetiştirmektir.

Vizyonumuz
Öğrencilerimizi gelecek nesil araştırmacı ve akademisyenleri yetiştirecek eğitimciler olarak görmektir. Bölümümüz, kadrosuna ve öğrencilerine farklı bakış açıları kazandırmak için Avrupa’nın önde gelen üniversiteleri ile değişim programları sunmaktadır. Yabancı Diller Eğitimi Bölümü İngilizce Öğretmenliği mezunları için hem devlet okullarında hem de özel okullarda İngilizce öğretmeni veya üniversitelerin ilgili bölümlerinde akademisyen olarak pozisyonlar mevcuttur.


Anabilim dalının öz görevleri aşağıdaki gibidir:
ADÖ1: Yurtiçi ve yurt dışındaki okullarda görev yapabilecek, meslektaşlarıyla ulusal ve uluslararası alanda rekabet edebilecek, nitelikli İngilizce öğretmenleri yetiştirmek.

ADÖ2: İngiliz dili eğitimi alanında akademik faaliyetlerde bulunabilecek bilim uzmanı ve akademisyen adaylarını yetiştirmek.

ADÖ3: Sosyal, kültürel ve bilimsel olarak kendini geliştiren, akıl yürütme, problem çözme ve ilişkilendirme becerisine sahip, toplum ve çevre sorunlarına duyarlı, nitelikli insan kaynağı yetiştirmek.


Programın Öğretim amaçları da aşağıdaki gibidir:

PÖA1: İngilizce Öğretmenliği Bölümü mezunları, hızla değişen dünya koşullarına uygun kuramsal ve pratik bilgilerle donanmış, devlet veya özel sektörde görev alacak yetkin İngilizce Öğretmenleri olarak görev alırlar,

PÖA2: Bölüm mezunları devlet ve özel sektörde İngilizce öğretmeni olarak görev yapmanın dışında çevirmen olarak da çalışırlar,

PÖA3: Öğrencilere mesleki yaşantılarında gerekli olacak temel bilgi, becerip ve yetenekleri kazandırmak, alan deneyimleriyle teorik eğitimi birleştirmek, etkili iletişim becerilerine sahip, bilimsel etik kurallarını benimsemiş, yaşam boyu öğrenmenin bilincinde olan insana, topluma ve doğaya duyarlı İngilizce öğretmeni görevini yaparlar,

PÖA4: Mezunlarımız sürekli eğitim anlayışı ile akademik gelişimlerine devam eder, lisansüstü eğitimlerine devam ederken üniversitelerde araştırma görevlisi olarak çalışır veya yüksek lisans eğitimlerini tamamlamaları üzerine üniversitelerde öğretim görevlisi olarak görev alırlar.

Bölüm Başkanı
Doç. Dr. Fatih Güngör
Anabilim Dalı Başkanı
Doç. Dr. Fatih Güngör
Tarihçe
Yabancı Diller Eğitimi Bölümü, 16.01.2001 tarihinde 24289 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan kararla kurulan Afyon Kocatepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi bünyesinde kurulmuştur. Eğitim Fakültesi bünyesinde kurulan Yabancı Diller Eğitimi Bölümü içerisinde İngiliz Dili Eğitimi, Alman Dili Eğitimi ve Fransız Dili Eğitimi Anabilim Dallarının kurulması konusundaki teklif 21/07/2006 tarihli Yükseköğretim Genel Kurul Toplantısında incelenmiş ve 2547 sayılı Kanun’un 2880 sayılı Kanun’la değişik 7/d-2 maddesi uyarınca kabul edilmiştir. Yabancı Diller Eğitimi Bölümünde kadrolu olarak görev yapan 3 doktor öğretim üyesi, 1 öğretim görevlisi ve 2 araştırma görevlisi olmak üzere 6 öğretim elemanı bulunmaktadır. Yabancı Diller Eğitimi Bölümünün eğitim ve öğretim süresi dört yıl olup, zorunlu hazırlık sınıfı (İngilizce) uygulaması bulunmaktadır. Yabancı Diller Eğitimi Bölümüne öğrenci alımına 2021-2022 eğitim öğretim yılında başlanmış olup bölüm ilk mezunlarını 2024-2025 eğitim-öğretim yılında verecektir.
Kazanılan Derece
Programda mevcut olan derslerin tümünü (toplam 240 AKTS karşılığı) başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip öğrencilere İngilizce Öğretmenliği lisans diploması verilir.
Kabul Koşulları
(1) Lise Diploması, (2) Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen, ülke çapında merkezi bir öğrenci seçme ve yerleştirme sınavı ile yerleştirme. Adaylar, merkezi sınav puanları ve lise genel not ortalamalarından oluşan bileşik puanlarına göre programlara erişim sağlarlar.
Üst Kademeye Geçiş
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES ve YDS gibi ÖSYM tarafından yapılan sınavlardan yeterli puan almaları ve/veya yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla lisansüstü programlarda öğrenim görebilirler.
Mezuniyet Koşulları
İngilizce Öğretmenliği Programında lisans derecesini elde etmek için öğrencilerin, aldıkları tüm zorunlu ve seçmeli derslerde başarılı olarak en az 240 AKTS'yi tamamlaması ve ağırlıklı genel not ortalamalarının en az 2.00 olması gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Programı başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenci; özel ve devlet ortaokullarında İngilizce Öğretmeni olarak istihdam edilebilir, İngiliz Dili Eğitimi alanında veya bu alandan öğrenci kabul eden diğer bilim dallarında yüksek lisans ve doktora programlarına başvuruda bulunabilir.
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrencilerin derslerdeki başarıları, sınav, ödev, sunum ve proje ödevleri gibi araçlarla ölçülmektedir. Öğrencilerin derslerdeki başarılarının değerlendirilmesinde hangi araçların kullanılacağı ve ağırlıklarının ne kadar olacağı, dersi verecek öğretim elemanı tarafından her yarıyıl başında sistemde tanımlanarak öğrenciye ilan edilmektedir. İlgili ders için öğrencilerin sorumlu olacakları yarıyıl içi sınavı, kısa sınavlar, ödevler, projeler, sunumlar, yarıyıl sonu sınavı vb. araçlar ve başarı oranlarına etkileri tanımlanmaktadır. Yarıyıl içerisinde yapılması gereken tüm sınavların programları önce taslak olarak hazırlanmakta, öğrencilerden ve öğretim elemanlarından gelen geribildirimler doğrultusunda son halini almakta Fakülte Yönetim Kurulu onayını aldıktan sonra kesinleşmekte ve herkese duyurulmaktadır.

Öğrencinin başarısı, yarıyıl başında tanımlanmış olan başarı değerlendirme araçlarında aldığı notların belirtilen oranlar dâhilinde hesaplanması ile elde edilmektedir. Yarıyıl sonunda öğrencilerin 100 üzerinden elde ettikleri notlar, genel başarı düzeyi de göz önüne alınarak, harf notuna dönüştürülmekte ve dörtlük sistemdeki karşılıkları hesaplanmaktadır. Öğrenciler her yarıyılda, ara sınav, sunum, proje, seminer, kısa sınav, ödev, laboratuvar veya benzeri yarıyıl içi çalışmaları ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Bir dersin yarıyıl içi çalışma ve sınavının belirli yüzdesi ve yarıyıl sonu sınavının belirli yüzdesi toplamı derse ilişkin başarı notunu belirler. Yarıyıl içi çalışmalar ve yarıyıl sonu sınavı notları 100 puan üzerinden verilir.

Öğrencilerin teorik derslere % 70, uygulamalı derslere % 80’den az olmamak şartı ile devamları zorunludur. Bu şartlardan herhangi birini sağlamayan öğrenciler yarıyıl/yıl sonu sınavlarına giremezler.

Her bir ders için öğrenciye dersin öğretim elemanı tarafından aşağıdaki notlardan biri verilir. Harf notları ve yüzlük sistemdeki aralığı aşağıdaki gibidir:

HARF NOTU DEĞERLENDİRME KATSAYI YÜZDELİK DEĞER
AA Mükemmel 4.0 90 – 100
BA Pekiyi 3.5 85 – 89
BB İyi 3.0 75 – 84
CB Orta 2.5 70 – 74
CC Geçer 2.0 60 – 69
DC Şartlı Geçer 1.5 50 – 59
DD Başarısız 1.0 40 – 49
FD Başarısız 0.5 30 – 39
FF Başarısız 0.0 29 ve altı

Yarıyıl Ağırlıklı Not Ortalaması değeri 2.25 ve üzerinde olan öğrenciler, DC harf notu aldıkları yarıyıl/yıl derslerinden başarılı sayılır ve bu durum DC+ ile gösterilir.

Daha detaylı bilgi için 27.08.2011 tarih ve 28038 sayılı Resmi Gazetede yer alan Afyon Kocatepe Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği'nin (https://ogrenci.aku.edu.tr/egitim-ogretim-sinav-yonetmenligi/) “Sınavlar ve Değerlendirme Esasları, Öğrenim Süresi” kısmına bakılabilir.



https://obs.aku.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=422326&lang=tr