Dili
|
Türkçe
|
Süresi (Yıl)
|
4
|
Azami Süresi (Yıl)
|
6
|
Kontenjanı
|
|
Staj Durumu
|
Yok
|
ÖSYM Tipi
|
ALES
|
Tarihçe
T.C. Afyon Kocatepe Üniversitesi bünyesinde doktora düzeyinde eğitim ve öğretim faaliyetini sürdüren SBKY Anabilim Dalı, Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde ilk öğrencilerini 2016- 2017 öğretim yılında SBKY Doktora Programında almıştır. Anabilim dalında doktora programı 2016 yılında açılmıştır. Programda kadrolu olarak görev yapan iki (2) Profesör Doktor, iki (2) Doçent Doktor, dört (3) Doktor Öğretim Üyesi, bir (1) Araştırma Görevlisi Doktor ve dört (4) Araştırma Görevlisi olmak üzere on iki (12) öğretim elemanı bulunmaktadır. Ayrıca programdaki derslerin yürütülmesinde uzmanlık alanına giren konularda diğer Anabilim dalları öğretim üyelerinden de destek alınmaktadır.
|
Kazanılan Derece
Programı başarıyla tamamlayan mezunlara alanında doktora diploması verilir.
|
Kabul Koşulları
Tezli Yüksek Lisans Diploması, (2) YÖK tarafından tanınan GRE, GMAT vb. (3) Kabul edilen yabancı dil yeterlik sınavlarından en az 55 puan. Adaylar, programlara önlisans derece not ortalamaları, ALES ve yabancı dil sınavından oluşan bileşik puanlarına göre erişim sağlarlar.
|
Üst Kademeye Geçiş
Üst kademe bulunmamaktadır.
|
Mezuniyet Koşulları
Doktora programı, tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için en az sekiz ders ve 24 kredi ile uzmanlık alan dersi, seminer, tez hazırlık çalışması ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 240 AKTS kredisinden ve yeterlik sınavından oluşacak şekilde düzenlenir. Seminer, uzmanlık alan, tez hazırlık çalışması ve tez çalışması dersleri kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Derslerini ve seminerini başarıyla tamamlayan öğrenci doktora yeterlik aşamasına geçebilir. Doktora programlarını tamamlama süresi, bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç öğrencinin kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın sekiz yarıyıl olup, azami tamamlama süresi ise 12 yarıyıldır.
Doktora programı için gerekli kredili dersleri ve seminer dersini başarıyla tamamlamanın azami süresi ise dört yarıyıldır. Doktora programında, öğrencinin başarılı sayılabilmesi için, aldığı tüm derslerden CB veya bunun üzerinde bir not alması ve seminer, uzmanlık alan, tez hazırlık çalışması ve tez çalışması derslerinden YT (yeterli) notu alması gerekir. Ders dönemini başarı ile tamamlayan öğrenci doktora yeterlik sınavına girmeye hak kazanır. Doktora programına yüksek lisans derecesi ile kabul edilen öğrenci en geç beşinci yarıyılın, lisans derecesi ile kabul edilen öğrenci ise en geç yedinci yarıyılın sonuna kadar yeterlik sınavına girmek zorundadır. Söz konusu sınava girme koşul ve sınav sürecine, başarı şartına vb gibi durumlara ilişkin tüm hususlar Afyon Kocatepe Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin ilgili maddelerinde yer almaktadır. Yeterlik sınavında başarılı bulunan, tez önerisini ve tezini Afyon Kocatepe Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin ilgili maddeleri kapsamında belirtilen şartları yerine getirerek savunan ve başarılı olan öğrenci mezuniyete hak kazanmış olur. Yalnız öğrencinin tez savunmasına girebilmesi için Yönetmelikte belirtilen yayın şartını yerine getirmesi gerekmektedir. Buna ek olarak eğer öğrenci 8 yarıyıldan önce mezun olmak isterse (en az 3 TİK’e girmiş olmak koşulu ile 7. yarıyıl sonunda) yine ilgili Yönetmelikte belirtilen erken mezuniyete ilişkin yayın şartını yerine getirmesi gerekmektedir. Bu durumdaki öğrenci eğer tez savunmasından başarılı olmuşsa, yayımlanan söz konusu bu makale ile EYK kararı ile öğrencinin sekizinci yarıyılda alacağı uzmanlık alan dersi ve tez çalışması derslerinin yerine sayılır. Böylelikle öğrencinin mezun olabilmesi için gerekli olan 240 AKTS tamamlanmış olur. Tez savunma sınavında başarılı olmak ve diğer koşulları da sağlamak kaydıyla, doktora tezinin dijital kopyası ve en az üç adet ciltlenmiş nüshası ile YÖK Ulusal Tez Merkezince gerekli görülen diğer belgeleri tez sınavına giriş tarihinden itibaren bir ay içinde enstitüye teslim eden ve tezi EYK tarafından onaylanan öğrenciye doktora diploması verilir. EYK başvuru halinde teslim süresini en fazla bir ay daha uzatabilir. Öğrenci bu koşulları yerine getirinceye kadar mezuniyet işlemlerine başlanmaz, öğrencilik haklarından yararlanamaz.
|
Mezun İstihdam Olanakları
Mezunlar alan ile ilgili yükseköğretim kurumlarında akademisyen olarak, kamu ve özel sektörde ise alt, orta ve üst kademe yönetimlerde iş imkanı bulabilmektedir.
|
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrencilerin derslerdeki başarıları, Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi (TYYÇ) ve Afyon Kocatepe Üniversitesi Bologna Bilgi Paketindeki içerik ve süreçlere uygun olarak sınav, ödev, sunum ve proje ödevleri gibi araçlarla ölçülmektedir. Bu doğrultuda Başarı ölçme ve değerlendirme yöntemleri, Afyon Kocatepe Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği esaslarına göre değerlendirilmektedir. Öğrencilerin derslerdeki başarıları, Afyon Kocatepe Üniversitesi Bologna Bilgi Paketindeki içerik ve süreçlere uygun olarak sınav, ödev, sunum ve proje ödevleri gibi araçlarla ölçülmektedir. Öğrencilerin derslerdeki başarılarının değerlendirilmesinde hangi araçların kullanılacağı ve ağırlıklarının ne kadar olacağı, dersi verecek öğretim elemanı tarafından her yarıyıl başında sistemde tanımlanarak ve/veya dönem başında öğrenciye öğretim elemanı tarafından duyurularak ilan edilmektedir. İlgili ders için öğrencilerin sorumlu olacakları ara sınav, ödevler, projeler, sunumlar, dönem sonu sınavı gibi yöntem/araçlar ve başarı oranlarına etkileri tanımlanmaktadır. Öğrencilere verilen ödevler, projeler ve sunumlar ders başarı değerlendirmesinde ara sınav ve dönem sonu sınav notlarına yansıtılmaktadır. Yarıyıl içerisinde yapılması gereken tüm sınavların programları önce taslak olarak hazırlanmakta, öğrencilerden ve öğretim elemanlarından gelen geribildirimler doğrultusunda son halini almakta Enstitü Yönetim Kurulu onayını aldıktan sonra kesinleşmekte ve herkese duyurulmaktadır. Öğrencinin başarısı, yarıyıl başında tanımlanmış olan başarı değerlendirme araçlarında aldığı notların belirtilen oranlar dâhilinde hesaplanması ile elde edilmektedir. Yarıyıl sonunda öğrencilerin 100 üzerinden elde ettikleri notlar, genel başarı düzeyi de göz önüne alınarak, harf notuna dönüştürülmekte ve dörtlük sistemdeki karşılıkları hesaplanmaktadır. Bu doğrultuda, Afyon Kocatepe Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nde tanımlanan harf aralıkları şu şekildedir.
Başarı Notu AA BA BB CB CC DC FF ve DZ Katsayısı 4,00 3,50 3,00 2,50 2,00 1,50 0,00 100’lük Sistemdeki Karşılığı 90-100 85-89 75-84 70-74 65-69 50-64 49 ve altı
Diğer harf notları şunlardır: a) YT (yeterli): Not ortalamalarına katılmayan ders, seminer, uzmanlık alan dersi, proje, tez çalışmaları ve benzeri çalışmalarda başarılı olduğunu gösterir. b) YZ (yetersiz): Not ortalamalarına katılmayan ders, seminer, uzmanlık alan dersi, proje, tez çalışmaları gibi çalışmalarda başarısız olduğunu gösterir. c) DZ (devamsız): Kredili derslerde devam koşulunu sağlamayan öğrencilere verilir ve başarı ortalamasına katılır.
|
https://obs.aku.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=421804&lang=tr
|