Bölüm Başkanı
Doç. Dr. Mustafa KAYA
Sevgili Felsefe Öğrencileri
Felsefe, bireysel ve toplumsal varoluşumuza ilişkin sorulara odaklı hem theoria hem praksise dair bilgi üretme çabasında olan sosyal-beşeri bilimlerin en kadim olanıdır. Felsefe hem tanımlanamayan, hem tanımlanmaya çalışılan bir alandır. Onun bu niteliği, onu hep ilginç ve üzerinde düşünülür kılmaktadır. Felsefi bakış ve yöntem, günümüzde yaşamımızı şekillendiren tüm insan-evren-Tanrı deneyim ve pratiklerimiz hakkında sorgulayıcı, analitik ve eleştirel bir yaklaşımı içermektedir. Felsefi kavram ve teoriler, yaşamın parçası olan ilişkileri, anlayışları ve pratikleri, diğer sosyal bilimlerin yöntem ve bulgularından beslenerek anlama ve açıklama çalışma işlevi görür.
Sevgili öğrenciler,
Bölümümüz, bireysel ve toplumsal varoluşumuza ilişkin sorulara odaklı bir eğitim vermektedir. Bu eğitimin amacı, bir birey olarak kendimize ve topluma dair ontolojik, epistemolojik, etik ve estetik sorular sorabilmek ve yanıtlar arayıp bulabilmektir. Bu amaca uygun olarak, lisans programı Batı ve Türk İslam felsefesinin çeşitli alanlarına ilişkin tarihsel ve sistematik derslerden oluşturulmuştur.
Sistemli ve birbirini izleyen dersler sonucunda öğrencilerimizin, felsefi bilgi birikimine sahip olmalarının yanında, insan faaliyetlerinin farklı alanlarını felsefi olarak ele alma ve ifade etme, hayatın çeşitli alanları hakkında bilgili, bilinçli ve tutarlı görüşlere sahip olma, başkasını dinlemenin önemini ve gereğini kavrama ve sağlıklı diyalog geliştirme, estetik, politik ve ahlaki duyarlılıklar edinme, bir tartışmadaki mantıksal hataları ve retorik araçları tanıyabilme, analitik düşünebilme, görüşlerini savunmak için ikna edici argümanlar ortaya koyabilme ve eleştirel düşünme gibi kabiliyetleri geliştirmesi beklenmektedir.
Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümümüz 2001 yılında kurulmuş olup, 2015-2016 eğitim-öğretim döneminde normal öğretim ve ikinci öğretim olarak eğitim-öğretime başlamıştır. 2019-2020 Eğitim-Öğretim yılı itibariyle de, Bölümümüz ile Sosyoloji Bölümü arasında Çift Anadal Programı yapılmış olup, öğrencilerimize Sosyoloji Bölümünden mezun olabilme fırsatı sunmaktayız.
Bölümümüzde öğretim elemanı olarak iki doçent, dört doktor öğretim üyesi ve iki araştırma görevlisi bulunmakta, normal öğretimle yoluna devam etmektedir.
Ayrıca bölümümüzde 2022-2023 eğitim-öğretim yılı itibariyle Yüksek Lisans eğitimi de açılmıştır.
Bölümüzden mezun olanlara "Felsefeci" ünvanı verilmektedir. Öğrencilerimiz Milli Eğitim Bakanlığının öngördüğü (16) kredi sosyoloji ve (16) kredi psikoloji derslerini alarak mezun olmakta, Milli Eğitim’de ve özel okullarda Felsefe Grubu Öğretmeni olarak görev alabilmektedirler. Bunun dışında bölüm mezunları kariyerlerine akademik alanda (Yüksek Lisans ve Doktora düzeyinde) sürdürerek alandaki bilimsel çalışmalarını üniversite çatısı altında sürdürmeye devam edebilmektedirler. Her mezunumuz, kendi ilgi ve yetenekleri çerçevesinde, çeşitli kamu kuruluşları ile özel kuruluşların eğitim, kültür, iletişim alanlarında danışmanlık; yazılı, görsel ve dijital basın-yayın alanlarında editörlük işleri yapabilmektedirler. Bütün bunlara ek olarak, diğer üniversite mezunlarıyla birlikte Türkiye Cumhuriyeti devletinin üniversite mezunlarına tanıdığı haklardan yararlanabilmektedir.