Otomotiv Mühendisliği (DR) - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 6
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi ALES
Program İçeriği

 OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİ



 1800’li yılların sonunda içten yanmalı motorlar şeklinde icat edilmiş ve otomobil, günümüz dünyasının vazgeçilmezleri haline gelmiştir. Ülkemiz de otomotiv endüstrisi lider sektörlerden biri konumuna gelmiştir. Dünyadaki önemli otomotiv üreticileri Türkiye’nin otomotiv sektöründeki gelişimine bağlı olarak yatırımlarını artırmaktadır.  Otomotiv mühendisliği, temel mühendislik ve tasarım prensiplerini otomotiv sektöründe gerek üretim, gerek tasarım açısından en yüksek düzeyde uygulayabilecek, otomotiv sektöründeki yeni teknolojiler ve üretim tekniklerini, alternatif yakıt teknolojilerini ve otomotiv malzemeleri gibi farklı konularda yeterli bilimsel araştırmalar yapabilecek, yeni geliştirilecek araçlarda güvenlik tedbirlerini daha da ileriye götürebilecek bilgi ve becerileri kullanabilen mühendislerdir.  Bölüm, otomotiv alanında oldukça saygın akademik ve bilimsel çalışmalar gerçekleştirmekte ve TUBİTAK, Devlet Planlama Teşkilatı (DPT), Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından desteklenmiş farklı bilimsel projeleri dinamik ve genç bir akademik kadrosu ile otomotiv mühendisi adaylarının hayallerini gerçekleştirebilecek yeterli bir eğitim imkanı sizlere sunmaktadır.


Bölüm Başkanı
Prof. Dr. Hüseyin BAYRAKÇEKEN
Tarihçe
Bölümümüz Doktora Eğitimine 2015 Bahar Döneminde Başlamıştır.
Kazanılan Derece
OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİ alanında Doktora Derecesi
Kabul Koşulları
Tezli Yüksek Lisans Diploması, (2) YÖK tarafından tanınan GRE, GMAT vb. (3) Kabul edilen yabancı dil yeterlik sınavlarından en az 55 puan. Adaylar, programlara önlisans derece not ortalamaları, ALES ve yabancı dil sınavından oluşan bileşik puanlarına göre erişim sağlarlar.
Üst Kademeye Geçiş
Doktora sonrası programlara başvurabilir.
Mezuniyet Koşulları
Öğrencinin, toplam 90 ECTS kredisinden az olmamak koşuluyla, en az 7 ders, bir seminer dersi ve her döneme ait uzmanlık alan dersleri ile birlikte en az 2 tez çalışmasını başarmış olması, aldığı tüm derslerden en az YT, CB ya da bunun üzerinde not alması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,50 olması gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Doktor otomotiv mühendisleri üniversitelerde akademisyen olarak, kamu ve özel sektörde genellikle yönetici olarak görev alabilmektedirler.
Bazı özel kurumlar doktora derecesine sahip şef veya müdür seviyesinde deneyimli öğretim görevlileri tarafından verilmektedir. Böylelikle uygulamalı derslerin konunun uzmanı, deneyimli ve pratik uygulama tecrübesi olan kişilerce verilmesi sağlanmaktadır
Ölçme ve Değerlendirme
Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Ara sınav ve yarıyıl sonu sınav notlarının ders başarı puanının hesaplanmasında esas alınacak katkı oranları, dersi veren öğretim üyesi tarafından Enstitüye ilgili yarıyıl başlarında yazılı olarak bildirilir.

(2) Öğrencinin bir dersten başarı notu, dersi veren öğretim üyesi tarafından belirlenir ve harf notu olarak takdir edilir. Bu amaçla bağıl değerlendirme ve mutlak değerlendirme yöntemlerinden istatistiksel ölçütlere göre uygun olan yöntem kullanılır. Başarı notlarının ifade ettikleri başarı dereceleri ve katsayıları aşağıdaki tabloda gösterilmiştir:



Başarı Notu AA BA BB CB CC DC FF ve DZ

Katsayısı 4,00 3,50 3,00 2,50 2,00 1,50 0,00

100’lük Sistemdeki Karşılığı 90-100 85-89 75-84 70-74 65-69 50-64 49 ve altı



(3) Diğer harf notları şunlardır:

a) YT (yeterli): Not ortalamalarına katılmayan ders, seminer, uzmanlık alan dersi, proje, tez çalışmaları ve benzeri çalışmalarda başarılı olduğunu gösterir.

b) YZ (yetersiz): Not ortalamalarına katılmayan ders, seminer, uzmanlık alan dersi, proje, tez çalışmaları gibi çalışmalarda başarısız olduğunu gösterir.

c) DZ (devamsız): Kredili derslerde devam koşulunu sağlamayan öğrencilere verilir ve başarı ortalamasına katılır.



https://obs.aku.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=421104&lang=tr